Elektromos autó

2024.01.11. 11:30

Milliárdokból zöldítenék a céges járműparkot

A gazdasági társaságok tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást.

Harsányi Miklós

Fotóillusztráció

Fotó: Lang Róbert

Somogyi vállalkozások vezetői is érdeklődnek az új megoldás iránt: a 30 milliárd forintos keretösszegből egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8–4 millió támogatás nyerhető el. – Épp hétfőn egyeztettünk az új elektromos járműbeszerzési lehetőségekről, 2024-ben két e-autót vagy egy személygépkocsit és egy kisteherautót szeretnénk vásárolni – mondta Jezerniczky Zoltán, a kaposvári Méje Kft. ügyvezetője. – Egy-egy jármű átlag nagyjából 15 millió forintba kerül és mivel meglehetősen sokat közlekedünk a városon belül és a környéken, így kifizetődő lehet ez a megoldás. A vállalkozásunknak már van egy elektromos autója. 
Lukács Sándor, a fonyódi CMS Kft. cégvezetője azt mondta: társaságuknál egy-két éven belül bővítik elektromos járművel a flottát. Horváth István, a kaposvári Baross Szőnyegáruház ügyvezetője szerint a támogatás felgyorsíthatja a fejlesztéseiket. Cégük 2023-ban egy elektromos autót vásárolt és várhatóan az idén egy elektromos kisteherautót is forgalomba állítanak, ami döntően a közeli fuvaroknál jelenthet segítséget és 15–20 millió forintba kerül. 
Albertus Balázs, a nagybajomi Nafa Kft. ügyvezetője elmondta: családjukban már van elektromos gépkocsi és 2–3 éven belül a vállalkozásnak is vesznek. Jelenleg négymillió forint értékű napelem-telepítés zajlik náluk. 
A hazai utakon 85 ezer zöldrendszámos jármű közlekedik, több mint felük tisztán elektromos személykocsi. 
 

Pályázhatnak 
– A 30 milliárd forintos keret­összegből egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8–4 millió támogatás nyerhető el – derült ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) tájékoztatójából. A zöldenergia-hasznosítást ösztönző felhívásra február ötödikétől 13 hónapon át lehet majd benyújtani a pályázatokat. A kisvállalkozások 1–5, a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában