Üzemanyag

2024.01.14. 11:26

Tankolásnál is igaz: minden forint számít

Tovább élénkülhet a benzinturizmus a határ mentén a jövedékiadó-emelés érvényesítésével. Január elsejétől 20 forinttal drágult, januárt 15-től pedig további 21 forinttal kerül többe az üzemanyag a hazai töltőállomásokon. A hír megmozgatta a dél-somogyi autósokat.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

– Már most is sokan kijárnak, és én is ki fogok menni – felelte kérdésünkre határozottan egy barcsi autós, Luczek László, akit bevásárlás közben állítottunk meg. – Hétfőtől ötven forint lesz a különbség egy liter üzemanyagon, így bőven megéri. 
Így tesz a babócsai nyugdíjas Kalányos István is, aki – mint mondta – rendszerint barátokkal, több autóval indul útnak, s néha összekötik egy kis bevásárlással. – Szegény ez a térség, az ittenieknek minden forint számít. 
Varga László, istvándi mezőgazdasági vállalkozó ugyanakkor marad a hazai kutaknál. Azt mondta, általában 80 litert tankol egyszerre, ilyenkor a saját traktora mellett a teherautóját is megtölti és kedvezményesen jut üzemanyaghoz. A csokonyavisontai, nagyatádi és barcsi benzinkutakon 558–562 forintért adták a benzin literjét, a gázolajért pedig 585–588 forintot kértek. A Verőce előtti két benzinkúton (Terezino Polje, Kapela Dvor) 1,39-1,40 illetve 1,49 euró volt az üzemanyag literje, vagyis előbbi 30, utóbbi 25 forinttal olcsóbb, mint a magyar kutakon. – Egyre többen szerzik be az üzemanyagot a határ túloldalán, és ez a határ menti kis hazai kutakat egyre súlyosabban érinti – mondta el Horváth János, aki Homokszentgyörgyön üzemeltet benzinkutat. 
Őrületes árkülönbségeket nem tapasztalni a horvát és a magyar benzinár között, értékelte a helyzetet kérésünkre Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu tulajdonosa. – Szlovéniában és Romániában olcsóbb az üzemanyag, oda inkább megéri menni, tette hozzá. 

Megkérdeztük olvasóinkat, átjárnak-e a szomszédba üzemanyagért? 

Kovács József (Barcs)
Séta Gábor (Kaposvár)
Gruber István (Barcs)
Van benzinturizmus, mi is kijárunk, legutóbb a múlt héten voltam. Havonta egyszer járok, nem sokat használom az autót. Verőce előtt közvetlenül van két benzinkút 15 kilométeren belül, oda járnak a magyarok. Sokáig csak 30 forint volt a különbség, de arra számítok, hogy az emelések után majd lesz legalább a duplája. Én mindig automata kutakból tankolok, nincs időm átmenni a határon, és kaposváriként nem is nyernék vele sokat. Éppen Barcson járok, de így sem tervezem. Csak a határ közvetlen közelében élőknek érdemes átjárni az üzemanyagért. Legutóbb Ausztriában tankoltam, drágábban mint itthon. Havi 10-20 ezer forintot elköltök benzinre. Messzebbről indulva nem érdemes átkelni a határon benzinért, és csak annak éri meg aki 40-50-60 litert tölt a járművébe. Én csak 15-20 litert használok, ezért nem megyek át, de a környéken élők közül vannak, akik megteszik. Többségük családi használatra, egyharmaduk lehet vállalkozó, akinek a munkájához kell az olcsóbb üzemanyag.     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában