Dráguló üzemanyagárak

2024.01.15. 08:55

Többe kerül idén az építkezés

Idén tovább drágulhat az építkezés: januárban nőttek az útdíjak, egyszer már emelkedett a gázolaj ára, és hétfőtől újra 21 forinttal nőtt az üzemanyagár. Mindez az építőiparra is hatással van.

Harsányi Miklós

Fotó: Fotóillusztráció: Lang Róbert

Bár még alig kezdődött el az év, már nagyjából háromszor annyi árajánlatot készítettünk, mint 2023-ban ilyenkor – mondta ifj. Sipos Zoltán, a kaposvári Kapos-Épker 2003 Kft. kereskedelmi vezetője.

 Most úgy látjuk, hogy lakások, házak felújítására éppúgy készülnek a családok és a kivitelező vállalkozások, mint hőszigetelésre, vagy épp tetőcserére. Megrendelőink csaknem 90 százaléka somogyi. 

Ifj. Sipos Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy az építőanyag-kereskedelemben náluk nagyjából 20 százalékos forgalom-visszaesést tapasztaltak az elmúlt időszakban, ám az év eleji érdeklődés bizakodásra ad okot. Aki előrelátó, az időben feltérképezi a kínálatot, elindítja az előkészítést és a tervezést, megállapodást köt a kivitelezővel, s megrendeli az árut. Azt mondta: az idén biztosan drágább lesz az építkezés, mint az elmúlt évben, ezért érdemes lehet akár még a tavalyi készletekből vásárolni. 
– Emelkedtek az útdíjak, a fuvarozók többet fizetnek a gázolajért, és ezzel együtt természetesen az építőanyagok is drágulnak már az első fél évben – mondta. – Az egyik cement mázsája most nagyjából 9400 forint, ez január 20-tól kilenc százalékkal nő. Erről már kaptunk értesítést, s arra számítunk, hogy egyes 30-as, 38-as normál falazótéglák ára februárban közel 15 százalékkal emelkedhet. Hasonló mértékű drágulás lehet a cserepeknél is. 
Balatincz Gergely, a kaposmérői Agro-Builder Kft. ügyvezetője azt mondta: a beton esetében február elejétől 5-10 százalékos árnövekedésre lehet számítani és a zúzott kőnél is áremelkedésre van kilátás. 
 

Saját pénzből költenek állagmegóvásra 

Jezerniczky Zoltán, a kaposvári Méje Kft. ügyvezetője szerint márciustól legalább ötszázalékos betondrágulás következhet be. Az olcsóbb termék köbmétere most nagyjából 22 ezer forint, a drágább nagyjából 38-40 ezer forintba kerül. – Idén saját forrásból állagmegóvásra fordítunk pénzt – mondta Gulyás Árpád, a csurgói Csurgó Coop Zrt. vezérigazgatója. Az egyik pékségként működő üzletükön kívül az irodaházukat, valamint a somogyudvarhelyi vegyesboltot akarják korszerűsíteni. A központra hatmillió forintról szól a kivitelezői ajánlat, s a két másik munka egyenként 3-4 millió forint.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában