Sonline.hu videó

2024.01.21. 17:33

Torral és borral várták Vincét a Balatonon

A közelgő Vince naphoz kapcsolódóan a Dél-Balatoni Borvidéken több helyszínen is vesszővágást tartottak.

Koszorus Rita

Fotó: NEMETH LEVENTE FOTO

Január 22-e Vince napja, amely a reményről szól és természetesen népi megfigyelés is kötődik hozzá. Ez a szőlővessző pálfordulója, a hagyomány szerint az ezen a napon levágott szőlővesszőt meleg szobában vízbe állítani. Ha kihajt, a rajta található rügyek alapján megjósolható az őszi termés mennyisége. 

Ezért tartottak vesszővágást szombaton a balatonlellei Pócz Pincészetnél, valamint vasárnap szőlősgyöröki Trunkó Pincénél. 

Ezen a hétvégén jelentősen megnőtt az egy négyzetkilométerre eső leölt sertések száma is. Balatonlellén szombaton két disznó is utoljára visított fel, hiszen reggel a Pócz Pincénél, délután pedig a Szabadtéri Színpadnál tartottak Vince napi disznóvágást, utóbbit jótékonysági céllal. Felelevenítették a disznótorok hangulatát, s közben adományt gyűjtöttek a városgazdálkodás egyik dolgozójának, akinek a közelmúltban leégett az otthona. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában