Cserkész mozgalom

2024.01.26. 10:21

Védőhálót biztosít a legnagyobb hazai ifjúsági szervezet

A cserkészek Isten, haza és embertársaik szolgálatára tesznek fogadalmat, és tíz cserkésztörvényük összefoglalja az életforma szabályait. A mozgalom történetéről szóló új könyvet csütörtökön mutatták be a kaposvári Mathias Corvinus Collégiumban.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

Füszfás Leventének a szülei is cserkészkedtek, ezért már kisgyermekként is járt táborban. Visnyeszéplaki, és kaposvári gimnazistaként lépett be az akkor megalakuló kaposvári csoportba. Megtalálták a feladatok, és most már parancsok, miközben egyetemistaként biológia-testnevelés szakos tanárnak tanul.
– Kaposváron van egy stabil mag, a programok jól sikerülnek, mégis nehezen tudunk új embereket toborozni – mondta a fiatal cserkészvezető. – Ennek az lehet az oka, hogy továbbtanulás után a fiatalok közül kevesebben maradnak Somogyban. 
Az „Egy jobb világért – 110 éves a magyar cserkészet” című könyvet mutatták be a Mathias Corvinus Collégium kaposvári műhelyében, ahol a téma szakértői beszélgettek egymással és a közönséggel.

MCC, cserkész
Fotó: Lang Róbert


– A cserkészet által a fiatalok olyan megtartó közösség tagjai lehetnek, amely védőhálót biztosít és értékeket ad a számukra – mondta Réti Gergely, cserkészvezető, az MCC Közjogi Műhely kutatója. – Képes arra, hogy kiszakítson fiatalokat a mai egyre gyorsuló, globalizált világból, és visszarepítse a nyári táborok idején egy idilli állapotba, ahol a közösség és a természet az első. A tábortüzek, a játék a közös éneklés mind olyan, amit a köznevelés keretei között nem tudnak megtapasztalni.

A legnagyobb hazai ifjúsági szervezet

A cserkészet a legnagyobb hazai ifjúsági szervezet 15 ezer taggal. A tanulmánykötet összefoglalja a múltat, helyzetképet ad, kitér a szociológiai és pedagógiai vonatkozásokra. A cserkészet olyan élménypedagógiai mozgalom, ami hasonló célokért küzd, mint az MCC, mondta Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese. A jelenlévőket Dér Tamás alpolgármester köszöntötte, és megemlítette, hogy Kaposváron az első cserkészcsapat 1913-ban alakult az akkori polgári iskolában, ami ma a Berzsenyi iskola.
– A cserkészmozgalom hosszú történetében betiltások is voltak, a tanácsköztársaság és a szocializmus alatt titokban működtek, majd újraéledésük izgalmas volt – jegyezte meg Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője.  – Vannak hasonlóságok, mert a cserkészek ugyanúgy nomád módon akarnak a természetben táborozni, ahogyan 110 évvel ezelőtt.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában