Kompenzáció

2024.01.16. 13:53

Veszteségcsökkentő milliók: veszteség enyhítő kompenzációt kaptak a gazdálkodók

Somogyban 182 gazdálkodó 395 milliós támogatást kapott az elmúlt hetekben. A háború és a szankciós politika miatt kialakult súlyos gabonapiaci zavarok következtében kárt szenvedett magyar gazdálkodók veszteségeinek enyhítésére összesen 5,9 milliárd forint kompenzációt fizettek ki a tavalyi év végéig.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

A kincstár tájékoztatása szerint a 188 támogatási kérelemből 182 kedvezményezett kapott támogatást, amely összesen több mint 4872 hektár kukorica-termőterületet érint. A kifizetett támogatási összeg Somogyban meghaladta a 395 millió forintot. 
– A kompenzációra mi is jelentkeztünk, s több mint 4,8 millió forintot kaptunk – mondta Berkes Gábor, az inkei Inke-Ber Bt. tulajdonosa. – Hatvan hektáron termesztettünk 2022-ben kukoricát. A korábbi gabonapiaci helyzet miatt súlyos gondok nyomasztották a gazdákat, a kistermelők egy része jelentős fizetési problémákkal küzdött, a termelésbe fektetett pénz nem térült meg. S a bajt tetézte, hogy miközben a terményfelvásárlási árak csökkentek, a közvetlen költségek az elmúlt időszakban csaknem 70 százalékkal megemelkedtek. Drasztikusan megdrágult a műtrágya és a növényvédő szerek is. 
Berkes Gábor kiemelte: összesen 500 hektáron gazdálkodnak. A termelésben szinte mindig adódnak kisebb-nagyobb nehézségek, de már készülnek az új idényre, rövidesen a műtárgya beszerzése válik időszerűvé, melyre várhatóan 30 milliót fordítanak. 
A magyaratádi Barátság mezőgazdasági szövetkezet is indult a pályázaton, a támogatás már karácsony előtt megérkezett a bankszámlájukra. Laczkovics Sándor elnök azt mondta: a település vonzáskörzetében további tíz kistermelő is anyagi segítséghez jutott. 
– Társaságunk 2023-ban 225 hektáron vetett kukoricát, és hektáronként hiába volt 10,5 tonna az átlagtermés, a növény nem termelt nyereséget az akkori felvásárlási árakon – hangsúlyozta. – Mi szerencsére minden árut eladtunk, és várjuk a közelgő feladatokat. Az első fejtrágyázáshoz szükséges csaknem 80 tonna mű­trágya már a raktárban van, a munkához hiányzó mennyiséget fokozatosan vásároljuk meg, várjuk, hogy a mostani tonnánkénti 118-120 ezer forint körüli ár lejjebb menjen. 
 

A károk mértékéhez képest jelképesnek mondható az összeg 

– A háború és a szankciós politika miatt kialakult súlyos gabonapiaci zavarokkal érintett tagállamok – közöttük Magyarország – nyomására az Európai Bizottság hazánknak erre a célra 15,9 millió eurós forrást biztosított. A károk mértékéhez mérten jelképesnek mondható összeg igénybevételének feltételeit az Agrárminisztérium úgy alakította ki, hogy az célzott és megfelelően értelmezhető segítséget jelentsen az azt igénylő gazdálkodók számára. 
– A támogatás a 2022. évi termény értékesítése kapcsán fellépő veszteségek részleges enyhítésére volt alkalmas, 73 ezer hektár kukorica-termőterületre hektáronként 81 ezer forint támogatás kifizetését tette lehetővé – áll a minisztérium közleményében. – Ezzel a leginkább rászoruló, kisebb gazdálkodók jutottak segítséghez. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában