Drávamenti Böllérverseny

2024.02.11. 13:01

A kálmáncsaiak lettek a legjobb böllérek a Drávánál

Egy csikós karikás ostorának pattogására egyszerre láttak munkához a csapatok a 13. darányi böllérversenyen szombaton.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

Addig hajnalban már minden csapat saját kezűleg levágta a disznaját, majd a sertéseket szalmával fedték. A jelre meggyújtották a szalmát, és megkezdődött a perzselés. Kora délután tartották meg az elkészült ételek díszes felvonulását. Az idén 11 csapat állt rajthoz, közülük három horvát társulat a határon túlról. Érkeztek böllérek az Alföldről, Tiszacsegéről, és a Mosonmagyaróvár melletti Kimléről is. A sertést legjobban feldolgozó csapatokat díjazták, megválasztották a legjobb böllért, de a legfinomabb hurka, kolbász, sőt töltött káposzta, valamint a legjobb forralt bor és fogópálinka címet is kiosztották. Elismerést kapott a legesztétikusabb tálalás, és a legvidámabb csapat is.
Közben ügyességi számokban is megmérkőztek a résztvevők, ilyen volt a disznó szétbontásához szükséges rendfa emelő verseny, de hurkaevő és kalácsütő versenyt rendeztek.  A csapatok közül az első helyet az „Ökör kör” nevű kétújfalui társaság nyerte el, második a „Levágjuk” lett Hobolról, és a harmadik helyet a kimlei „Sárkányböllérek” szerezték meg. A barcsi kistérség legjobb csapata a kálmáncsai lett. A böllérversenyt a darányi iskola mellett, a régi malomépületnél tartották meg, és 500-600 néző volt rá kíváncsi. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában