Fotók

2024.02.08. 17:35

A szemét is érték, indul a biohulladék gyűjtése Kaposváron

A kaposvári Irányi Dániel utca egyik társasházában mutatták be a lakók, hogyan gyűjtik majd ezentúl külön a biohulladékot. Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója és Szita Károly polgármester ismertette az új hulladékgyűjtési rendszer előnyeit.

Kovács Gábor László

– A kukák környéke eddig bűzlött ez ételmaradékoktól, de ha ezt hasznosítják, akkor kellemesebb lesz élet – válaszolta kérdésünkre Szendrő Éva, aki a harmadik emelten lakik. 
– Már a tavalyi közgyűléseken megszavazták a lakók, hogy kérik a gyűjtőket a használt sütőolajhoz és a biohulladékhoz – mondta Javós Csilla, közös képviselő. A lakók közül többen már karácsony óta érdeklődnek telefonon, hogy mikor indul az új rendszer. Meglepetésére otthon a két tizenéves gyermeke felszólítás nélkül szelektíven gyűjti a szemetet, a banánhéj már a gyűjtőedényben landol.

A narancshéjat is ide lehet dobni, de csontot és a műanyag vagy papír csomagolást tilos, figyelmeztetett erre Pethő Zsolt. A konyhai ételmaradékokból biogáz lesz, áramot, sőt akár üzemanyagot is elő lehet állítani belőle.  

– Jelenleg 30-40 százalékos a magyar lakossági hulladékgazdálkodás újrahasznosítása, de a célunk a 65 százalék, ami világszínvonalat jelentene – mondta a MOHU vezérigazgatója, majd bemutatta az ötliteres gyűjtőedényeket, amiket a lakások, és a 120 literes barna kukákat, amiket a társasházak igényelhetnek. Hetente, illetve nyáron heti kétszer ürítik és szállítják a gyűjtőket. A rendszer 14 városban kísérleti jelleggel indult, és önkéntesen lehet csatlakozni hozzá. A remények szerint egyre több város csatlakozik, így folyamatosan nő a résztvevők száma.    

– Nincs szemét, mert minden formájában érték! – jegyezte meg Szita Károly, aki felidézte, hogy korábban a városban ingyen komposztládákat osztottak a konyhai hulladéknak, sajnos azonban sokaknak nem sikerült a komposztálás. Most azonban ez a gond is lekerült a lakók válláról.

Heti ezer kiló használt sütőolaj

Léptünk egyet előre, értékelte a polgármester, aki felelevenítette, hogy a szelektív gyűjtés mellett a zöldhulladékot és a háztartási sütőolajat is külön gyűjtik, és a szállítás menetrendjét már megszokták és tanulmányozzák a kaposváriak. Az is rendelkezésükre áll a városban élőknek, hogy egy tonna szemetet lerakjanak a hulladékudvarban. Decemberben havi ezer kiló volt a begyűjtött használt sütőolaj, ezt a mennyiséget még kevesli, de bízik abban, hogy egyre többen csatlakoznak az újrahasznosítási rendszerhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában