Piaci körkép

2024.02.16. 14:53

A szokásosnál nagyobb bográcsban rotyogott a halászlé

Visszafogottan keresgéltek friss zöldségek és gyümölcsök után a vásárlók pénteken a Kaposvári Nagypiacon. Kelendő volt mégis a házi tojás, amelyet több standon is kínáltak a termelők, ahogyan a kikelet hírnöke a barka, a jácint és a tavaszi dekorációk is megtalálhatóak voltak. 

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

A régi csarnokban halászati kiállításon tájékozódhattak a vásárlók, amelyet Borhi Zsombor, alpolgármester nyitott meg. A Magyarország halai című tárlatot már Pécsett bemutatták, de a kibővített formát először csak Kaposváron lehet megtekinteni.
– Miután tavaly csatlakoztunk a Vásárcsarnokok és Piacok Együttműködési Fórumához már két hasonló kiállításunk volt. A halakról szóló tárlatot interaktívvá és kézzel foghatóvá tettük. A Természettár és a Duna-Dráva Nemzeti Park közös együttműködése mellett a Kaposvári Sporthorgász Egyesület is bekapcsolódott a programunkba, hiszen egy ladikot is rendelkezésünkre bocsátottak – mondta Róna Ágnes, a Kaposvári Nagypiac ügyvezetője. 

 


A horgászok az érkező diákok oktatásában is részt vesznek, tette hozzá. Az akváriumba élő halak kerültek, de hálók is lógtak le a mennyezetről és roll upokon lehetett olvasni érdekes információkat a kopoltyúsokról. A Kaposvári Nagypiac kiállításához a Takáts Gyula Könyvtár is csatlakozott, horgászattal, halakkal kapcsolatos kötetekkel. 
A természet- és környezetvédelemre igyekeznek felhívni a figyelmet a tárlattal, de a halfogyasztás népszerűsítése is fontos cél. A piacon ezen a napon nagyobb bográcsban rotyogott a halászlé is.
– A rendezvényhez kapcsolódva többet főztünk belőle, mint más napokon szoktunk – mondta Kovács Csaba. Ahogy sokan ismerik Halas Csabi azt is elmondta: hogy megváltozott már a trend, nem csak ünnepnapokon vesznek halat az emberek, hanem legalább hetente egyszer kopoltyús kerül a tányérra a kaposvári családok asztalánál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában