NAV

2024.02.13. 12:03

Adózók: köztartozásmentes adatbázisban szerepelnek

Számos előnyt élvez az, aki szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hónapról hónapra felülvizsgálja és frissíti a honlapjáról elérhető adatbázist.

Harsányi Miklós

Fotóillusztráció

A NAV keddi tájékoztatása szerint KOMA egy olyan közhiteles nyilvántartás, amely igazolja az adózó megbízhatóságát, gyorsíthatja az ügyintézést, kiválthat egyes igazolásokat. 

A szereplés a KOMA-ban helyettesíti a tartozásmentességről szóló NAV-igazolást azokban az esetekben, amikor jogszabály írja elő azt. Az eKÁER-ben sem kell kockázati biztosítékot fizetnie annak, aki két éve működik és szerepel a KOMA-ban.

 – A szereplés az adatbázisban ingyenes, a lekérdező felület a NAV honlapján bárki számára elérhető – közölték. – A lista minden hónap 10-én frissül, így igazolja a pénzügyi megbízhatóságot.

 A felvételt elektronikusan – az ONYA-felületen, vagy az Általános Nyomtatványkitöltő Programban – a KOMA-nyomtatvány benyújtásával lehet kérni.

 Az szerepelhet és maradhat az adatbázisban, aki hónapról hónapra megfelel a következő feltételeknek: 

az adózónak a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nem lehet a NAV-nál nyilvántartott ötezer forintot meghaladó nettó adótartozása, valamint harmincezer forintot meghaladó – adótartozásnak nem minősülő – köztartozása;

az esedékes bevallásokat és befizetéseket maradéktalanul teljesítette;

nem áll csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás alatt;

csoportos adóalanyként nincs áfa-, illetve társaságiadó-tartozása;

az adó megfizetésére kötelezettként nincs lejárt esedékességű tartozása.

A KOMA adatbázissal kapcsolatban bővebb információ a NAV honlapján a 37-es Köztartozásmentes adózói adatbázis információs füzetben található.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában