Vizeink élővilága

2024.02.29. 13:57

Balatoni idegenek jelenthetnek veszélyt az őshonos kopoltyúsokra

A gyérítő halászatokon túl csukákat is telepítettek a Hévízi-tó kifolyójába, amelyek ezeket a fajokat szívesen elfogyasztják. Idegenhonos díszhalak is vannak a Balaton vízgyűjtőjén, a szakemberek szerint a díszhalak ökológiai kockázatot jelentenek a tó élővilágára. Hogy miként kerültek a vízbe, arról megoszlanak a vélemények.

Góz Lilla

Fotó: Balatoni Hal

Különleges, egzotikus halfélék akadtak horogra a Hévízi-tó kifolyója alatti szakaszon, közel a Balatonhoz. Volt köztük narancssárga, csíkos is, amelyeket elektromos halászgéppel és nyakzó hálóval fogtak be a közelmúltban. 

Jaguársügér, tűzfejű tarka sügér, citromsügér is van a csatornában, amelyek az őshonos halakat kifalják a tóból.

– mondta el a halgazdálkodási társaság készítette tájékoztatóvideóban Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője. – Ezen a területen ötszázas nagyságrendben fogtunk idegenhonos inváziós fajokat és mindössze húsz őshonos hal került a hálóba. Nem tudni, hogy a hideg vízben mennyi időt élnek túl az idegenhonos díszhalak, de azt látják, hogy jól alkalmazkodnak és az enyhe tél is kedvez nekik. 

Fotó: Balatoni Hal


Nagy Gábor, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője elmondta: a gyérítő halászaton túl egynyaras csukákat telepítettek a Hévíz-folyáson és közösen azt vizsgálják, hogy az idegenhonos halakkal mit tesznek a ragadozó halak. Összesen 295 kiló egynyaras csukát is kihelyeztek. – Annak érdekében, hogy a csukák minél hatékonyabban végezhessék dolgukat, egy 500 méter hosszú csatornaszakaszon ragadozóhal-fogási tilalmat rendelünk el az év végéig. Ennek értelmében a nevezett csatornaszakaszon csalihalat, halszeletet, műcsalit a horgászhelyen tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, harcsát, kősüllőt és sügért megtartani tilos – mondta el Nagy Gábor

Jelenleg már tart a csuka fogási tilalma, március elsejétől pedig elkezdődik a május 1-ig tartó ragadozóhal-fogási tilalom, amelyet a Balatoni Horgászrend szabályoz.

 

A Balaton átlagos vízhőmérsékletének emelkedésével a telet is túlélhetik 

Nagy Gábor megjegyezte: a Hévízi tó kifolyója a Zalába torkollik, az pedig a Balatonba, így ezen díszhalak ökológiai kockázatot jelentenek a tó élővilágára. – Folyamatosan emelkedik a Balaton téli átlagos vízhőmérséklete, elképzelhető, hogy ötven év múlva még magasabb lesz és ezek a halak túlélhetik a telet is – mondta. – Nem szeretnénk, ha az őshonos halfajok veszélybe kerülnének – emelte ki a horgászat ágazatvezetője. 
Információink szerint a helyiek körében az a szóbeszéd járja, hogy gazdasági haszonszerzés céljából különböző díszhalakat engedtek korábban a kifolyóba, mert itt olcsóbb volt a halakat nevelni, mint nagy akváriumokban. Az ivadékokat később aztán befogták és eladták kereskedőknek. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában