Orvosi ellátás

2024.02.28. 11:14

Biztonságosabb a külföldi utazás az európai kártyával

Külföldi tartózkodás során is előfordulhat, hogy orvosi ellátásra van szükségünk. Ilyen esetekben nyújt segítséget az európai egészségbiztosítási kártya, amely bármelyik kormányablakban egyszerűen és ingyenesen igényelhető.

A kártya birtokában utazásunk, ideiglenes tartózkodásunk során az Európai Unió bármelyik tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban, az Egyesült Királyságban és Szerbiában igénybe vehetjük az állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szükségünk van. Ilyenkor ugyanazok a feltételek vonatkoznak ránk, mint az adott országban biztosítással rendelkezőkre. 

Fontos tudni, hogy a kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást és nem garantál ingyenes szolgáltatásokat. Amennyiben az adott tagállamban biztosított személyeknek fizetniük kell az egészségügyi ellátásért, akkor ez vonatkozik ránk is. 

Az Európai Egészségbiztosítás Kártya érvényes tajszámmal rendelkezőknek állítható ki legfeljebb 120 hónapra, míg az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett magánszemély legfeljebb 6 hónapra, a harmadik állambeli kiküldetésben levő munkavállaló pedig kizárólag a kiküldetés végéig kaphatja meg az EU Kártyát. Érvényes kártya elvesztésekor annak pótlása 3 ezer forint. 
Somogy vármegyében 15 kormányablakban, illetve Kaposváron az Egészségbiztosítási ügyfélszolgálaton lehet a kártyát megigényelni. A kérelem benyújtható ügyfélkapun is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában