Támogatás

2024.02.12. 20:00

Földrengés: Somogyi vállalkozók is segítették a horvát iskola újjáépítését

Még mindig háborús képet idéznek a horvátországi város romba dőlt épületei. Hiába telt el négy év a 2020-as földrengés után. Az újjáépítés gyors és szakszerű.

Kovács Gábor László

Földrengés után a város lassan kezd magára találni, mondták azok a somogyi vállalkozók, akik sokszor a helyszínen jártak az újjáépítésben segédkezve. A magyar segítség mára kézzelfogható eredményt hozott, mert hétfőn átadták az újjáépített általános iskolát, melyet 8,7 milliárd forintos értékű magyar kormányzati támogatással hoztak rendbe. Az átadáson Szijjártó Péter külügyminiszter, Soltész Miklós államtitkár, és Szászfalvi László, barcsi országgyűlési képviselő, valamint Móring József Attila országgyűlési képviselő is részt vett a horvát oktatási miniszterrel együtt. A diákok újra birtokba vehették az 5500 négyzetméteres, húsz tanteremmel felszerelt iskolát, amely 350 diáknak biztosít oktatási lehetőségét. 

Újjáépítés földrengés után
Újjáépítés földrengés után

A földrengés után másfél év kellett az újjáépítéshez

Ezzel egy másfél évvel ezelőtti projekt zárult le, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve. Kiemelt munkaként kezelték a beruházást, felelte érdeklődésünkre Lóki Géza, a kivitelező Mega-Logistic Zrt. elnök-vezérigazgatója. Kaposvárról a Baross szőnyegáruház munkatársai vettek részt az újjáépítésben, több mint kétezer négyzetméter tantermi aljzatot és ezer négyzetméter tornatermet burkoltak le, tudtuk meg Horváth Balázstól, aki a munka irányítója volt. Nem volt újdonság a külföldi helyszín, hiszen a Mega-Logistic-kal részt vettek már több európai és amerikai beruházásban. Az viszont kivételes érzés volt, hogy segíthettek a földrengés károsultjainak, mondta édesapja, Horváth István a cég tulajdonosa.      

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában