Fotók!

2024.02.17. 15:29

Gipszkartonra festették Kaposvárt a szakmák versenyén

Festő, díszfestő kategóriában szervezték meg az EuroSkills Herning 2025 szakmai Európa-bajnokság válogató versenyét Kaposváron pénteken és szombaton. Az eseménynek Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Lamping József Technikum és Szakképző Iskolája adott helyett. A megmérettetésre az ország különböző pontjairól kilenc intézmény tizennégy tanulója vett részt.

Marosi Gábor

Gipszkarton felületre egy kastélyépületet, valamint a Kaposvár 2024 feliratot kellett felfesteniük a versenyzőknek szombaton. Az alkotáshoz vonalzót is kézbe vettek a résztvevők. A diákoknak emellett egy gyorsasági feladatot is meg kellett oldaniuk, melyhez ragasztószalagot is használhattak.

Hideg Zsigmond, a KSZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola oktatója, a verseny helyi főszervezője kérdésünkre elmondta, már végzett festő szakemberként ilyen jellegű feladatot ritkán kell a falra festeni, azonban a diákokat megtanítja a tűpontos kivitelezésre és szakmailag is nagyon sokat fejlődnek. Azok a versenyzők, akik a kaposvári versenyen kiemelkedő eredményt érnek el, meghívást kapnak a budapesti Szakma Sztár Fesztiválra, ahol újra összemérhetik tudásukat és közülük kerül majd ki az a tartalékversenyző, aki szerepelhet a jövő évi világversenyen. A nemzetközi eseményre ugyanis korábban már kvalifikálta magát egy fiatal. Hideg Zsigmond hozzátette: a kaposvári versenyt többen is támogatták, köztük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a PPG Trilak Kft.

Csáki Csaba nemzetközi szakértő, a zsűri elnöke kiemelte, hogy a versenyen értékelik a helyes szerkesztést, annak tisztaságát, az egyenes vonalak képzését, maszkoló szalagok használatát és az anyagoknak a fedőképességét. Arra is figyelnek, hogy a diákok mennyire dolgoznak tisztán és munkájuk során mennyi alapanyagot tudnak megspórolni. Csáki Csaba kiemelte: az országban egyre kevesebb jó festő van, ezért fontos, hogy népszerűsítsék a szakmát a fiatalok körében. – Azzal, hogy egy ilyen versennyel ki lehet jutni nemzetközi eseményre is, motiváció lehet a gyerekek számára – hangsúlyozta a zsűri elnöke.

A kaposvári válogatón részt vett Czimmer Bálint, az EuroSkills festő kategóriájának 2023-as Európa-bajnoka, aki két versenyzőjét, köztük az öccsét is elhozta a megmérettetésre. – Úgy kezdtem a versenyzést, hogy az utolsó hely közelében voltam, de soha nem adtam fel, mert láttam magam előtt a lehetőséget – hangsúlyozta Czimmer Bálint. – Négy éven keresztül jártam válogatóversenyekre és az utolsó tanulmányi évemben jutottam el oda, hogy én képviselhettem Magyarországot a szakmák Európa-bajnokságán. Sok lemondással járt, de megérte – tette hozzá a bajnok festő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában