Turizmus

2024.02.22. 05:07

Horvátország: Úttörőként a Fenntartható Turizmusban

A fenntartható turizmus fejlesztésre irányuló legutóbbi horvátországi reformokat, amelyek keretében jogszabályi és stratégiai keretet hoztak létre a turizmus irányítására, a legjobb gyakorlat példájaként ismerték el más európai és tengerentúli úicélok turizmusfejlesztése szempontjából.

Sonline.hu

Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter, aki a fenntartható turizmus fejlesztése iránti elkötelezettsége elismeréseként Kristofor-érmet kapott. Az ADAC Kristofor-érme egy fontos kitüntetés, amellyel a német autóklub köszönetét fejezi ki partnereinek a sokéves sikeres együttműködésért, és az ADAC elnöksége döntött úgy, hogy Brnjac miniszternek ítéli oda az érmet, amellyel elismerik a somogyiak által is kedvelt turisztikai célpont, Horvátország fenntartható turizmusban élenjáró szerepét.

A Horvát Idegenforgalmi Törvény innovatívságát és jelentőségét a Turisztikai Világszervezet (UN Tourism, korábban UNWTO) is elismerte. Továbbá a turizmusfejlesztés irányításának egész horvát reformját az Európai Bizottság is méltatta, mely az EU turizmusának fejlesztését célzó stratégiai dokumentumban "A turizmus átmeneti útja" című anyagban Horvátországot a jó gyakorlat példájaként említette a fenntartható turizmus 2030-ig tartó fejlesztésére elfogadott stratégia és a reform végrehajtásához az Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközön (RRF) keresztül biztosított pénzügyi források összefüggésében.

A fenntartható turizmus egyre nagyobb fontossággal bír és egyre több idegenforgalmi célpont helyezi előtérbe, ebben pedig Horvátország élen jár. A fenntartható turizmus lehetővé teszi, hogy az ember kapcsolatba kerüljön a természettel, és különleges élményekben legyen része. Ez a fajta utazás a turistáknak élménydús és felelős utazási lehetőségeket kínál, míg a helyi közösségek számára gazdasági előnyöket hoz, és hozzájárul a természeti és kulturális kincsek megőrzéséhez.

„Horvátországban a fenntartható turizmus kulcsfontosságú tényező a turizmus hosszú távú fejlődésében és a környezetvédelemben, ami elengedhetetlen a szépségének és vonzerejének megőrzése szempontjából.“ – mondta Ivana Herczeg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója. „Az utóbbi években Horvátország nagy hangsúlyt fektetett a fenntartható turizmus fejlesztésére, beleértve a környezetbarát szálláshelyeket, a megújuló energiaforrások használatát és a természeti területek megőrzését. Horvátország a magyarok számára könnyen megközelíthető desztináció, emiatt pedig elsőszámú fenntartható úticélként szerepelhet a magyar turisták listáján.“ – tette hozzá Ivana Herczeg.

"Rendkívül örülök, hogy Horvátországot a fenntartható turizmus fejlesztésében vezető országként ismerik el a világon, és azon kevés országok közé tartozunk, amelyek rendelkeznek ilyen jellegű turisztikai törvénnyel, amely lehetővé tette, hogy minden egyes desztináció pontos adatok alapján a fenntarthatóság irányába fejlődjön, példáink és jó gyakorlataink pedig iránymutatásként szolgálnak majd a turizmus fejlesztéséhez más európai és világbeli desztinációkban." – mondta Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában