Somogy

2024.02.09. 12:08

Iskolafelújítási és turisztikai pályázatokról döntött a közgyűlés

Iskolafelújításokról és a somogyi turizmus új fejlesztéseiről döntött a Somogy Vármegyei Közgyűlés. A költségvetés elfogadása mellett a benyújtandó pályázatokról és a nemzetközi kapcsolatokról is esett szó a pénteki ülésen.

Kovács Gábor László

Elsőként a tavaly befejezett projekteket értékelték a képviselők, ennek kapcsán Biró Norbert elnök (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy minden várakozást felülmúlt a foglalkoztatási paktum sikere, mert a tervezettnél háromszor többen (661-en) dolgoztak hat hónap múltán is a megszerzett munkahelyeken. Ráadásul mivel más vármegyék nem voltak ilyen sikeresek, 200 millió forint megmaradt forrásra pályázhattak az országos keretből. Az így elnyert pénzt a somogyi identitás fejlesztésére fordították. Könyvet adtak ki (A Drávától a Balatonig), színielőadásokat tartottak, filmet készítettek, 20 népismereti tábort és 280 szakköri foglalkozást tartottak gyerekeknek. 

A közgyűlés két tartózkodással (Hoffmann Péter, Momentum és Rákóczy Attila, DK)  elfogadta a Somogy Vármegyei Önkormányzat és hivatala 2024-re tervezett költségvetését, melyet hiány nélkül, több mint 1,9 milliárd forintos főösszeggel terveztek meg.

Jóváhagyott a közgyűlés több TOP Plusz pályázat benyújtásáról szóló előterjesztést. Konzorciumi partnerként belépnek a Kaposvári Tankerületi Központ pályázatába, mellyel a szennai Fekete László Általános Iskolát és a nagyatádi Árpád Fejedelem Iskolát akarják felújítani. Komplex turisztikai fejlesztéseket terveztek, a Zselic térségében a lovas és a gyalogos turizmust lendítenék fel, pihenőhelyeket és túraútvonalakat újítanának fel. A Drávánál a már meglévő kerékpáros és a már működő vízi turisztikai szolgáltatásokra építenek majd.  

Beszámoltak az önkormányzat tavalyi nemzetközi tevékenységéről és idei terveiről. Kiemelt feladatként határozták meg továbbra is a Hargita megyei testvérkapcsolat szorosabbra fűzését, de Biró Norbert elismerte, hogy a horvát-magyar határmenti együttműködés tőlünk független okból a mélyponton van, bár az interreges pályázatok ügyében lassú elmozdulás tapasztalható. Stikel János (Somogyért) a nyugdíjas szerveztek közötti, és Lukács Bence (Jobbik) az oktatási együttműködést szorgalmazta a horvátokkal. 

 

Feltekeri a szél a vármegyeháza zászlóit

 

A közgyűlés végén volt egy kis közjáték is. Rákóczy Attila (DK) köszönetet mondott Biró Norobertnek, hogy az ő észrevétele alapján EU-s zászló is leng már a Vármegyeháza homlokzatán, bár megjegyezte: szabályosan közvetlenül jobbról kellene a magyar lobogó mellé helyezni. (Az európai zászlót úgy kell kihelyezni, hogy az szemből nézve a nemzeti zászló bal kéz felöli oldalán legyen! a Szerk.) Stikel János (Somogyért) azt tette szóvá: nem szép látvány, amikor a szél feltekeri a zászlókat. Huszti Gábor alelnök (Fidesz-KDNP) tréfásan azt válaszolta, szólnak majd az égieknek, hogy korlátozzák a böjti szelek erősségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában