Tanácskozás

2024.02.29. 11:23

Kéménykonferencián pillanthattunk be a kéményseprők munkájába

Kaposváron szerdán megnyílt a 13. Országos Kéménykonferencia. Kecskemét után Somogy először ad otthont a kétnapos nagyszabású találkozónak, melyre 19 vármegyéből 130 szakembert vártak. A konferencia első napján kiderült, vármegyénkben évente nagyjából 700–800 kémény szorul javításra.

Harsányi Miklós

Fotót Lang Róbert készítette a 13. Országos Kéménykonferencián a kaposvári Dorottya hotelben.

Változatos témakörökben több mint 20 előadást hallgathatnak meg a résztvevők az országos tanácskozáson – hangsúlyozta Netoleczky Károly, a szervező Kéményjobbítók Országos Szövetsége (Keosz) elnöke. – Két jelentős évfordulóról is megemlékezünk: 30 éves a szövetségünk és a hazai épületgépészet alapítója, Macskásy Árpád professzor születésének 120. évfordulója alkalmából Csurgón megkoszorúzzuk az emléktábláját. 
Patak Norbert, a Somogy Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke és Dér Tamás kaposvári alpolgármester is köszöntötte a résztvevőket. Négy kéményépítő cég és kazángyártó is bemutatkozott a kiállításon, amit Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke nyitott meg. Farkas Józsefet, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéményseprőipari igazgatóhelyettesi szervezet megyei csoportvezetőjét és Netoleczky Károlyt, a Keosz elnökét Meszléry Celesztin-díjjal tüntették ki. 

Szakembereink Somogyban 2023-ban összesen 1042 kémény vizsgálatát végezték el.

– mondta Farkas József, a BM OKF megyei csoportvezetője. – Ezek új vagy ismét üzembe helyezett, illetve felújított kémények voltak. Egy-egy eljárás során a kéményteljesítményről szóló okiratot, illetve a kivitelezői nyilatkozatot is elkérjük.

Megnyílt a 13. Országos Kéménykonferencia.  Fotó: Lang Róbert

 Azt is nézzük, hogy ki és milyen alapanyagokból építette a kéményt. Volt, amikor hibát találtunk a kivitelezés során, az ilyet nem vettük át. Minden esetben kizárólag hibamentes építmény kaphat engedélyt. 

Farkas József arról is szólt: a csaknem 105 ezer somogyi lakossági kéményen kívül mintegy 36 ezer található a társasházaknál és további 22 ezer a vállalkozásoknál.

 Vármegyénkben évente nagyjából 700–800 kéménynél rendelnek el javítást, általában jellemző probléma, hogy a tetőn kívüli rész az időjárás miatt károsodik. 

Ökotűztér

– Manapság hazánkban nagyon divatosak a kandallók és a kályhák, melyekből országosan évente nagyjából 9–12 ezret adnak el – mondta a konferencián Nagy András, a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestületének elnöke. – Vannak olyan vevők, akik kifejezetten az egyedi tervezésű, illetve művészi kivitelezésű darabokat rendelik. 
Hangsúlyozta: ezen a téren is kiemelt figyelmet fordítanak a környezetbarát megoldásokra. A fatüzelés minősége a tűztérben dől el, ehhez alapvetően két dolog szükséges: fontos a minőségi tűzifa valamint az, hogy a kályhában vagy kandallóban méretezett ökotűztér és füstjárat legyen. 
– A kandalló és kályha tervezésekor helyszíni felmérést tartanak – közölte. – Lényeges, hogy rendelkezésre álljon a teherviselő aljzat és a megfelelő kémény. Egy-egy beruházás előtt érdemes szakemberek tanácsát kikérni. 
A kétnapos 13. Országos Kéménykonferencia nyitónapján, szerdán öt helyi civil szervezetnek összesen 50 füstérzékelőt adtak át a Dorottya Hotelben. 

Új ablakok esetében ügyelni kell a levegő-utánpótlásra 

– Előfordul, hogy megrepedt a kémény, beomlott a teteje, de a szakemberek azzal is szembesültek, hogy a kivezetés műanyag részét a napsugárzás tette tönkre – sorolta a hibalehetőségeket Farkas József. A négyévenként esedékes kéményvizsgálat kapcsán hangsúlyozta: a füstnyomáspróbán kívül a tömörségvizsgálatot is elvégzik. A megelőzés kapcsán nyomatékosan felhívta a figyelmet arra is, hogy a légmentesen, jól záró ablakok, ajtók esetében ügyelni kell a megfelelő levegő-utánpótlásra. 
A megyei csoportvezető kiemelte: különösen fontos a nyílt égésterű műszaki berendezések időszakos műszaki karbantartása, felülvizsgálata, az otthon gyakran használt készülékek, így a bojler ellenőrzéséről sem szabad megfeledkezni. S lényegesnek tartotta, hogy a családi házas övezetben legalább kétévente mindenki igényelje az ingyenes kéményseprést. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában