Fotók

2024.02.06. 15:41

Kiberbiztonsági versenyen csaptak össze a somogyi tinik

Bűnmegelőzési activity, családi költségvetés összeállítása és keresztrejtvény is szerepelt a feladatok között a keddi kaposvári kiberbiztonsági versenyen, amit a biztonságos internet napja alkalmából rendeztek meg. Tíz középiskolás csapat mérkőzött meg az Eötvös Loránd technikumban.

Harsányi Miklós

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság (SVMRFK) munkatársain kívül Molnárné Osztermayer Orsolya, a K&H Bank dél-dunántúli régió területi vezetője is köszöntötte a résztvevőket.

–  A lakosság széles körben használja a digitális eszközöket, a csalók eközben újabb trükköket vetnek be – hangsúlyozta Jávorszkyné Molnár Magdolna alezredes, az SVMRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. – Lényeges, hogy a somogyi fiatalok is időben tudatos internethasználók legyenek, új ismeretükkel nagyszüleiket éppúgy segíthetik, mint az idősebb ismerősöket. Fontos, hogy a kamaszok minden téren képben legyenek: a digitális világban a zaklatás éppúgy jelen van, mint az egyéb átverés. Épp ezért fontos, hogy idegeneknek soha ne adjanak ki személyes adatot, online banki jelszót vagy bankkártya PIN-kódot. Indokolt az óvatosság akkor is, ha valaki webáruháztól rendel árut, a biztonságot erősítheti, ha a vevő utánvéttel fizet. 

Az alezredes szerint elgondolkodtató, ha egy termék feltűnően olcsó, nemrég egy 250 ezer forintos népszerű játékot 749 forintért hirdettek meg az interneten. 

A pénzügyekben minden téren kiemelt szerepe van a tudatosságnak, a találkozón erre hívták fel az indulók figyelmét, akik közül a Marosi Krisztián, Kozma István Ákos, Sóla László és Körmendi Lajos alkotta Gépész csapat indításként egy család havi költségvetését állították össze. 

Biztonságban a fiatalok

– Digitális pénzügyi tudatosság maximális biztonsággal – ezzel a címmel hirdette meg a keddi rendezvényt a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a K&H Bank Kaposvári Fiókja. A bűnmegelőzési activityn kívül a résztvevők verset, prózát és dalt írtak az online világról, így a PIN-kódról vagy épp posztolásról, s keresztrejtvény is kiegészítette a versenyt. Molnárné Osztermayer Orsolya területi vezető hangsúlyozta: első alkalommal szervezték meg a versenyt,  a vártnál is nagyobb volt az érdeklődés. Eredetileg hét csapat részvételével tartották volna meg a találkozót, ám végül tíz, egyenként négy tagú csoport mérte össze tudását.  Hangsúlyozta: az első eredményes kaposvári verseny után elképzelhető, hogy hamarosan, akár már az ősszel újra meghirdetik a találkozót.

Új ismereteket tanulnak a tinik

 A kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium Katobank & Biztonság elnevezésű csapata nyerte meg a versenyt. A dobogón őket követte a Cyberpunk Security együttese a Munkács Mihály Gimnázium képviseletében. A harmadik helyet a Kaposvári Szakképzési Centrum Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum BanKKÁrok csapata szerezte meg.

– A korosztályunkból mindenkinek van mobilja, laptopja, ezért elemi érdekünk, hogy betartsuk a biztonsági szabályokat és ismerjük az alapvető pénzügyi tudnivalókat – mondta Marosi Krisztián, aki a Gépész csoportját erősítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában