Volánbusz Zrt.

2024.02.22. 12:00

Kigyulladt hetesi busz: vizsgálják a tűz okát

Harsányi Miklós

Hetesen kiégett kedden egy autóbusz, a Volánbusz Zrt. szerdán azt közölte: a tűz okát a társaság vizsgálja. A kigyulladt jármű február ötödikén volt utoljára műszaki átvizsgáláson.

– Újvárfalva, Nadalosról 13.26-kor Kaposvárra közlekedő autóbuszunk motorterében keletkezett tűz Hetesnél – közölte megkeresésünkre Volánbusz Zrt. a keddi autóbusz tűz kapcsán. –  Autóbusz-vezetőnk leszállította a járaton tartózkodó tíz utast, majd megkezdte a tűz oltását, de sajnos nem járt sikerrel, a jármű kiégett. Személyi sérülés nem történt, az utasokat mentesítő járat szállította tovább. Az érintett jármű egy NABI 700SE típusú autóbusz, mely február 5-én esett át utoljára műszaki átvizsgáláson. A tűz okait társaságunk vizsgálja.

A járművek karbantartása szigorú rendszerben történik

A Volánbusz Somogyban összesen 235 autóbuszt üzemeltet, az átlagéletkoruk tíz év. Érdeklődésünkre azt is közölték: a járművek karbantartása szigorú rendszerben történik. Az üzemeltetés során a kötelező szervizek periódusánál lényegesen gyakrabban átvizsgálják az autóbuszokat a szakműhelyben, amely kiterjed a járművek elektromos, üzemanyag-ellátó, kipufogó- és fűtőrendszereire valamint az esetleges olajszennyezettségre, tehát minden olyan területre, amely tűzesetet okozhat. 
Az újabb autóbuszok többségében automata tűzoltó-berendezés található, a régebbi járművek – a jogszabályoknak megfelelően – poroltó készülékekkel szerelték fel. Minden tűzoltóeszköz periodikus felülvizsgálatát elvégzik az előírások szerint.
– Mindezek ellenére is előfordulhatnak váratlan meghibásodások okozta tűzesetek – tájékoztatott a Volánbusz Zrt. – Ezek kezelésére, az autóbuszok gyors és biztonságos kiürítésére, a keletkezett tűz hatékony oltására gépkocsivezetőinket rendszeresen oktatjuk.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában