Egyre több a megbetegedés

2024.02.11. 14:00

Kiürítette az iskolapadokat a vírusos betegség

Úgy becsülik, a tízezret is meghaladta az akut légúti megbetegedésben szenvedők száma.

Marosi Gábor

Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések hazánkban, emellett zajlik a légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is. A somogyi iskolákban is egyre több a hiányzó. Ifjabb Pavlovics György rendelőjébe naponta tucatnyi gyermeket hoznak influenzaszerű megbetegedéssel.

Fotó: Lang Róbert

Jelentősen megnőtt azoknak a betegeknek a száma, akik influenzaszerű tünetekkel fordultak orvoshoz az elmúlt héten Somogyban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) becsült adatai szerint, majdnem 1800-an voltak érintettek február első napjaiban. Az akut légúti megbetegedésben szenvedők viszont még ennél is többen vannak, a számuk meghaladja a tízezret.

Nagy a forgalom a rendelőkben

Pavlovics György kaposvári gyermekháziorvos lapunknak elmondta, egész héten nagy volt a forgalom a rendelőben. Naponta átlagosan 70–90 beteget kellett ellátniuk. A legtöbben légúti panaszok miatt kérték a segítségét.
– Nagyon nem lepődtünk meg ezen, mert minden évben január vége és március 15-e között van ennek szezonja – emelte ki az orvos. – Szerencsére a legtöbben néhány napon belül meggyógyulnak, azonban ritkán, de előfordul felülfertőződés és olyankor muszáj antibiotikumot felírnunk – mondta Pavlovics György. A gyerekorvos hozzátette, hasmenéses esetekkel, bárány- és lepkehimlős, valamint skarlátos gyerekkel is találkoztak. 
A falvakban is egyre több megbetegedést regisztrálnak az orvosok. Dús István kiskorpádi, gigei, rinyakovácsi és csökölyi háziorvos hetente ad jelentést a betegforgalomról a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. A körzetéhez tartozó betegek közül hatvanan felső légúti megbetegedéssel, több mint harmincan influenzaszerű tünetekkel fordultak hozzá.
– Néhányuknál különféle szövődmények, arcüreg- és tüdőgyulladás alakult ki – mondta Dús István. – Vannak koronavírusos megbetegedések is. Őket nem mi szűrtük ki, hanem mindenki saját magát tesztelte, majd lejelentette nekünk – tette hozzá.
 

Sok a hiányzó

A megbetegedések miatt az iskolai padsorok is foghíjasok voltak a héten. A szőlősgyöröki evangélikus általános iskolából a tanulók negyede, majdnem 30 gyerek hiányzott pénteken. Lukács Anett igazgató elmondta, az első és a nyolcadik osztály fele nem volt iskolában. Kaposváron is bőven voltak hiányzók. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály-iskola főigazgatója elmondta, a főleg légúti megbetegedések nemcsak a gyerekeket, a tanári kart is elérte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában