Életpálya

2024.02.12. 17:30

Pedagógia: Fontosabb a személyes kapcsolat, mint a lexikális tudás

Út az élvonalba – Pedagógiai módszerek jelene és jövője címmel szervezett konferenciát a Mathias Corvinus Collegium Kaposvári Képzési Központja hétfőn délután. Szó esett az érzelmi intelligencia fejlesztésről, a Pisa-teszt eredményeiről és a mesterséges intelligencia társadalomra gyakorolt hatásairól is.

Góz Lilla

Pedagógia, új utak az oktatásban

Hal Melinda, az MCC Tanuláskutató Intézet kutatója több, mint tíz éve foglalkozik az iskolai zaklatás témakörével. Sok szorongó fiatallal találkozik az iskola falai között. 

– A kötődés, a személyes kapcsolat, a minőségi tanár-diák együttlét lehet, hogy fontosabb a lexikális tudás átadásánál. Kulcskérdésnek tartom az érzelmi intelligencia fejlesztését, amelyet akár a matematika órán is be lehet építeni – emelte ki kaposvári előadásában a kutató. Gombos Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának főigazgató-helyettese a pódiumbeszélgetésen a Pisa-teszt eredményeiről beszélt. 

 

A rossz szociális helyzetből érkező gyerekek gyengén teljesítenek

 

– Azt látjuk, hogy a kezdetektől picit rontottunk, ennek ellenére hozzuk az OECD átlagot, hazánkban a rossz szociális helyzetből érkező gyerekek gyengén teljesítenek – mondta el Gombos Péter. Hozzátette: a pedagógusoknak az elfogadásban van még feladatuk. Bányai Sándor, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemei docense, a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely vezető trénere élménypedagógiai foglalkozást tartott. – Aktívan és cselekvően vesznek részt, így tapasztalatokat szereznek, amelyeket tudatosítva próbáljuk a szociális kompetencia fejlesztés terén előre lépni – mondta el Bányai Sándor. Hujber Tamásné, a PTE Szigethy Gyula Szakképző Iskola pedagógusa szerint az élménypedagógiai játékok felfrissítik a gyerekeket. – Muszáj szakítani a régi, idejét múlt módszerekkel, vadásszuk az újdonságukat, hogy motiváltabbá tudjuk tenni a mai fiatalokat. 

Pedagógia, új utak az oktatásban
Pedagógia, új utak az oktatásban

 

Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere köszönetet mondott a kaposvári központnak, hogy hónapról hónapra tartalmas programokkal várják a kaposváriakat. Szerinte sosem volt  könnyű dolga a pedagógusoknak, számtalan új kihívásnak kell megfelelniük a felgyorsult világban. Gelencsér Attila, Kaposvár és Zselic országgyűlési képviselője 16 év tanítás után átérzi a tanári pálya nehézségét. Köszöntőjében elmondta: a pedagógusoknak fel kell venniük a versenyt a digitalizált világban, amely nehéz feladat.


 


Csokiszobor és sebkötözés


Nagy Mónika Zita, az MCC Kaposvári Képviselet vezetője elmondta: a pódiumbeszélgetések mellett workshopokat is szerveztek hétfőn délután. –  Célunk, hogy központunk hidat képezzen a pedagógia és a tehetség-gondozás világa között, közös pontot teremtve a helyi és környékbeli oktatási intézmények között – mondta el a vezető. Nagy Mónika Zita kiemelte: az alfa generáció számítógéppel a kezében jött a világra, le kell kötni figyelmüket és ez régi pedagógiai módszerekkel már kevésnek bizonyul. Elmondta az is, hogy két programjukban tizenöt ötödikes és ötven középiskolással foglalkoznak. – Sebkötözést, újraélesztést tanultak, lávalámpát készítettek és tornádót pohárban, jövő héten pedig csokiszobrok készülnek – mondta el a szakmai vezető.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában