Katonaság

2024.02.16. 12:06

Névadóját ünnepelte az ellátóezred

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

Névadójuk előtt hajtottak fejet a kaposvári katonák. A Magyar Honvédség Lahner György 2. Ellátóezred csapatünnepének alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen pénteken köszöntötték az alakulat volt parancsnokait, más honvéd egységek parancsnokait, a fegyveres társszervezetek elöljáróit, és Dér Tamás kaposvári alpolgármestert. Az ellátóezred életében a tavalyi év fontos változásokat hozott, és a már jól csengő Boconádi nevet lecserélték Lahner Györgyére, a 48-as szabadságharc tábornokáéra. Pénteken volt az első alkalom, hogy az alakulat csapatünnepét az új névadójuk tábornoki kinevezésének napján, február 17-én tartották. Ebből az alkalomból Süli Attila őrnagy, a Hadtörténeti Intézet főtisztje mondott emlékező beszédet. Lahner Györgyöt a magyar hadtörténet első sikeres logisztikai vezetőjeként említette, és kitért arra is, hogy a honvédtiszt bár harcolt a Délvidéken, de a feladata a sereg logisztikai hátterének megteremtése volt. Ebben olyan sikereket ért el, hogy a megtorlás részeként halálra ítélte a vérbíróság. Lahnert 54 évesen nevezték ki tábornoknak, és a visszaemlékezések szerint óriási munkabírású ember volt, alig néhány órát aludt naponta. Az ünnepség végén Hatvani Szabolcs alezredes elismeréseket adott át beosztottjainak. A megemlékezés a Honvéd Művész Együttes férfi karának műsorával zárult. 

 

Előléptetések és elismerések a csapatünnepen   

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a magyar honvédség érdekében végzett negyed évszázados szolgálata elismeréséül emléktárgyat adományozott Gergely Róbert János főhadnagynak. Az ünnepség alkalmából Bácskai Kittit főhadnaggyá, és Kerti Zoltánt törzsőrmesterré léptették elő. Kiemelkedő munkájáért elismerést kapott Bertalan Gabriella százados, Vincze Zoltán zászlós, Jancsikity Gergely törzsőrmester, Liliom Kitti őrmester, Tóth Zoltán szakaszvezető, és Haufer László Gulyás Szabolcs tizedes.    

      

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában