Agancshullás

2024.02.21. 11:30

Rendőrt állítanának a szarvasok mellé

Már januárban megkezdődött a gímszarvasok agancshullása. Ilyenkor az illegális agancsgyűjtők is megjelennek az erdőkben és áprilisig zavarják a vadat.

Góz Lilla

Tilos hazavinni az agancsot

Fotó: MW

Rendőrséggel tartanak közösen razziát a vadászok Tapsony és környékén.
– Volt, akit a vadkamera vett fel, volt, aki a tettenérés után elfutott az erdőbe – mondta Meiszterics János, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság elnöke. Hozzátette: évről évre komoly gondot okoznak az illegális gyűjtők. – A feketepiacon 6–8 ezer forint az agancs kilója, a könnyű pénzszerzés motiválja a gyűjtőket – jegyezte meg Meiszterics János
– Csak a jogosultsággal, engedéllyel rendelkezőknek szabad összeszedni a hullott agancsot, ennek megfelelően a gyűjtésére csak a tulajdonos, a helyileg illetékes vadásztársaság írásos engedélyével van lehetőség – mondta lapunknak Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara somogyi szervezetének titkára. Úgy vélte: az illegális gyűjtők évről évre nagyobb gondot okoznak a somogyi erdőkben.

A vadász is igazoltathat

A könnyű pénzkereset lehetősége sokakat vonz, csakhogy a hullott agancs a vadgazdálkodók számára is értékes, hiszen sok információt hordoz: segítségükkel a bikák korát, fejlődését is nyomon tudjuk követni – mondta. – Az illegális agancsozók által hajtott, menekülő szarvascsapatok gyakran okoznak súlyos közúti baleseteket, de előfordul az is, hogy kerítéseken, szőlőkordonokon fennakadva pusztulnak el az állatok. 
Kemenszky Péter hozzátette azt is, hogy a hivatásos vadásznak joga van ahhoz, hogy igazoltassa az illegális gyűjtőt, átvizsgálja autóját, s fel is tartóztathatja, míg a rendőrök kiérnek a helyszínre. 
Több vadásztársaság is a rendőrökkel együtt ellenőrzi ebben az időszakban az erdőket. A tettenérések nyomán minden évben sok büntetőügy keletkezik Somogyban lopás vétsége, illetve orgazdaság miatt, amelyet vagy az illegális gyűjtők, vagy a felvásárlók ellen indít a nyomozóhatóság.
– A végrehajtási rendelet módosítása értelmében a hullott agancs vadgazdálkodási értéke ötezerről tízezer forintra emelkedett, ebben az esetben kisebb mennyiségű agancs eltulajdonítása is bűncselekmény kategóriába tartozik ma már – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában