Látásvizsgálat

2024.02.18. 07:00

Sasszemre sincs szükség, hogy lássuk a törődést Kastélyosdombón

Alaposan megvizsgálták a gyerekek látását az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói Jelenlét Pontján az elmúlt napokban. A szűrőprogramot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „vitte el” a településre. A kétnapos vizsgálaton negyvennél több tizennyolc év alatti fiatal vett részt.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Takács Katalin, az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális Fejlesztő Központjának vezetője elmondta, fontosnak tartják, hogy növeljék az egészségügyi szűrések számát, ezen belül is kifejezetten a gyermekszemészetet. 

Ezzel is hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a gyerekek sikeresebbek legyenek.

– emelte ki Takács Kata. – Sokkal könnyebben tudnak majd tanulni, ha a vizsgálaton kiderül, hogy szemüvegre van szükségük. Az sem utolsó szempont, hogy élesen látják majd a táblát és jobban boldogulnak a hétköznapokban. 
A vizsgálaton a kastélyosdombói gyerekek mellett, a környező településeken élők is részt vettek. Drávagárdonyból és Zádorból is érkeztek gyerekek, akiket kisbuszokkal szállították át az alkalmi rendelőbe. Takács Kata arról is beszélt lapunknak, minden olyan fiatalt megkerestek, akivel kapcsolatban vannak, de bárki jelentkezhetett a látásvizsgálatra, aki még nem nem volt nagykorú. A szűrés semmibe nem került az érintetteknek, sőt a szemüveghez is mindenki ingyen jut majd hozzá, mert ez is része a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programjának. 

Ottjártunkkor éppen három gyereket vizsgáltak meg a szakemberek. Ketten már szemüvegesek voltak, egyikük azonban ókula nélkül érkezett. A fiatal érdeklődésünkre azt mondta, szerencsés, hiszen nagyon éles a látása, ezért egyelőre nem kell szemüveget viselnie. Akinek azonban javasolták a látásjavítót, két-három héten belül már hordhatja új szemüvegét. Az ökumenikusok a látásvizsgálatot korábban Lakócsán is megszervezték. A szűrőbusz hamarosan Rinyaszentkirályra és Somogyfajszra is ellátogat, hogy az ott élő gyerekek látásáról is pontos képet kapjanak. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában