Megemlékezés

2024.02.23. 19:59

Sosem feledhetjük el a kommunizmus áldozatait

A történelem eseményeinek pontos ismerete mentheti meg a modern embert attól, hogy újra átélje a diktatúrák borzalmait, hangzott el a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett kaposvári ünnepségen.

Koszorus Rita

Ezt követően a civil szervezetek és intézmények, a kaposvári képviselő-testület tagjai, valamint helyi középiskolások helyezték el virágaikat a Teleki utcai emléktáblánál.

Fotó: Lang Róbert

Ünnepi beszédében Reőthy Ferenc felhívta a figyelmet arra, a felelősöket meg kell nevezni és az áldozatokról meg kell emlékezni. – A Szovjetúnióban követelte a legtöbb halálos áldozatot a kommunizmus építése; 40 millióra becsülik a halottak számát. A világtörténelemben a kommunista ideológia megvalósítása követelte a legtöbb emberéletet. Lengyel történészek elemzései szerint 100 milliós a halálos áldozatok száma, mondta Reőthy Ferenc, a Táncsics Mihály Gimnázium nyugalmazott igazgatója, a Kaposvár Polgáraiért Egyesület elnöke. 

Felidézte: a Terror Háza kutatói szerint a Szovjetúnióba kényszermunkatáborba hurcolt 600 ezer magyarból minden harmadik meghalt, vagyis 200 ezer ember vesztette életét. 

 Nem beszélve azokról, akik az oda vezető úton, járványokban, vagy a tranzittáborokban vesztették életüket, tette hozzá a Kaposvár Polgáraiért Egyesület elnöke. De azok is testi és lelki sérüléseket szenvedtek, akik éltek a rendszerben, de megkínozták, börtönbe zárták, kirekesztették őket, üldözték vallásuk miatt.

 Utóbb nem volt már annyira erőszakos a diktatúra, a mi generációnk egy-két rendőrpofonnal megúszta a kokárda viselést, vagy csak az egyetemről rúgták ki, mert részt vett a március 15-i felvonuláson, idézte fel Reőthy Ferenc. 

Beszédében kiemelte: a kommunista ideológia kísértete újra itt jár közöttünk. – A szélsőséges baloldal tevékenysége mellett a történelem fintoraként a neoliberális ideológiák használnak hasonló gondolatokat és célokat. Érdemes tudatosan figyelni a körülöttünk zajló változásokat, jegyezte meg. 

Ezt követően a civil szervezetek és intézmények, a kaposvári képviselő-testület tagjai, valamint helyi középiskolások helyezték el virágaikat a Teleki utcai emléktáblánál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában