Somogy

2024.02.23. 17:33

Új irodában kaphatnak segítséget az áldozatok

Átadták a Kaposvári Áldozatsegítő Központot (ÁSK), ami a 14. ilyen létesítmény az országban. Így Somogyban Siófok mellett Kaposváron is működik majd hasonló iroda. Február 22-e az áldozatok világnapja. A megnyitón Tuzson Bence igazságügyi miniszter is részt vett.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

A somogyi áldozatvédelem magasabb szintre lépett az Európa park közelében pénteken megnyitott új irodával, bár eddig is lehetőség volt pszichológiai, jogi és pénzügyi segítségre.   

– A rossz dolgok nem csak másokkal történnek, bár hazánk a kontinens legbiztonságosabb országa – mondta az avatáson Neszményi Zsolt főispán, aki ismertette a somogyi áldozatvédelmi adatokat. 2017 óta a kormányhivatalok feladata az áldozatsegítés, ezt a munkát a 18 fős igazságügyi főosztály látja el. A Somogyban meghozott határozatok száma az első öt vármegye között van az országban. 69 üggyel indultak, de 2022-ben már 152 ügyük volt, ez a szám tavaly 122-re csökkent. 2022-ben 7,5 millió, 2023-ban 6,9 millió forint azonnali segélyt osztottak ki a sértetteknek. 

Így Somogyban Siófok mellett Kaposváron is működik majd hasonló iroda. Február 22-e az áldozatok világnapja.

A kaposváriak közösségének nevében Szita Károly polgármester köszönte meg az új irodát. Triznay Gabriella, ÁSK kaposvári koordinátora elmondta: minden érintett személyre szabott segítséget kaphat, így könnyebb a traumát feldolgozni. 

– Az utóbbi napokban a nemzet egészének figyelme a kiszolgáltatott áldozatok, közöttük is különösen a gyermekek felé fordult – mondta Király Nóra miniszteri megbízott, aki hozzátette: 

Nálunk van egész Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvénye, és tovább fog szigorodni. 

Ezt megerősítette Tuzson Bence igazságügyi miniszter is. Sőt újabb lépéseket jelentett be Kaposváron. 

Új jogszabálycsomagot nyújtunk be, mert az áldozatok jelezték, hogy félnek, ha az elkövető kikerül a börtönből

 – mondta a miniszter, aki a lúgos orvos áldozatával, Renner Erikával beszélgetett erről. – A változtatás lényege, ha a tettest feltételesen szabadlábra helyezik, akkor erről értesítik az áldozatot, és megkérdezik, hogy helyesli-e. 

Ezen kívül az online csalások esetében egy új jogszabály változással hamarabb megállítanánk a kicsalt pénz útját.   

A gyors, hatékony segítségnyújtás ugyanolyan fontos, mint a bűncselekmények felderítése, mondta Töreki Sándor, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes. Patai Péter, a pécsi ÁSK koordinátor beszédében megemlítette, hogy az áldozatvédelmi rendszer kiépítésében elévülhetetlen érdemei vannak a somogyiaknak, így Molnár Gábor dandártábornok főkapitánynak.        

 

Siófoki díjazott is volt  

Az áldozatok védelme érdekében a megnyitón az Igazságügyi Minisztérium nevében Répássy Róbert államtitkár, miniszterhelyettes együttműködési megállapodást írt alá a Somogy Vármegyei Kormányhivatallal, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal, a Borostyánvirág Anyaotthonnal és a Vöröskereszt somogyi szervezetével. Ezután kiosztották az áldozatsegítőknek a Victima Protector díjat, amelyet 2021-ben alapítottak, és az idén először adták át vidéken, elsőként Kaposváron. Az országos díjazottak között egy somogyi szerepelt: Székelyné László Anett rendvédelmi igazgatási alkalmazott, siófoki áldozatvédelmi referens. A megnyitón részt vett Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke, Móring József Attila, Witzmann Mihály és Gelencsér Attila somogyi országgyűlési képviselők.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában