Recept

2024.02.04. 08:58

Vény nélkül sem savanyúcukor

Az Európai Unióban Magyarország marad az utolsó ország, ahol még receptköteles a sürgősségi fogamzásgátlás, ugyanis Lengyelország is változtatni készül. A Patent Egyesület petíciót indított annak érdekében, hogy hazánkban is legyen recept nélkül kapható az esemény utáni tabletta. Kezdeményezésükhöz több tízezren csatlakoztak már.

Góz Lilla

„Az óvszer nem tud elszakadni, hacsak nem egy lóval szexelt” – ezt egy 17 éves lánynak mondta az orvos, aki csak hosszas könyörgés után volt hajlandó felírni az esemény utáni tablettát. A 2006-ban alakult Patent Egyesület a közösségi oldalán több történetről beszámolt, mikor fiatalok próbáltak esemény utáni tablettához hozzájutni. – Két hete jelentette be az új lengyel miniszterelnök, hogy enyhítik a szabályozást, és ezt követően az unióban csak hazánkban lesz receptköteles a tabletta – mondta lapunknak Petrás Boglárka, az egyesület munkatársa. Hozzátette: petíciót indítottak, amelyet már csaknem negyvenezren írtak alá. – 2014-ben uniós ajánlás született arról, hogy legyen vény nélkül elérhető a 72, illetve 120 órás sürgősségi fogamzásgátló tabletta, ezt követően a PATENT több más szervezettel nyílt levélben fordult az akkori Emberi Erőforrások Minisztériumához a vénykötelesség eltörléséért – de sajnos sikertelenül. – idézte fel az egyesület munkatársa. – A tablettához nehéz hozzájutni, ugyanis csak a lakhely szerint illetékes nőgyógyász, háziorvos írhatja fel és az időtényező nagyon fontos, sokszor kifutnak ebből. 
A somogyi patikákban szinte mindenhol kapható esemény utáni tabletta. – Ez nem savanyú cukor, hanem egy erős hormontartalmú gyógyszer – mondta Gyócsi András kaposvári nőgyógyász az esemény utáni tablettáról. Praxisát heti rendszerességgel keresik fel fiatalok és középkorúak, hogy írja fel nekik a sürgősségi fogamzásgátlót. – Ebből létezik három és öt napos tabletta is – mondta. – Mint minden gyógyszernek ennek is van haszna és kockázata is, de véleményem szerint jobb egy esemény utáni tabletta, mint egy terhességmegszakítás – tette hozzá a nőgyógyász. 
Fotó: L. R.

 

A nők képesek felelősségteljes döntést hozni 


– Ezt a tablettát a szexuális együttlét után 72 órán belül kell bevennie a hölgyeknek. Két-három havonta adunk el belőle egy-egy darabot – mutatta Kollárovicsné Filó Ágnes, az egyik kaposvári patika tulajdonosa. A gyógyszerész hozzátette: általában fiatalkorúak keresik a tablettát és nem fordult még elő, hogy valaki vény nélkül szerette volna megkapni. – Ezek a tabletták erős hormontartalmú gyógyszerek, véleményem szerint kell, hogy legyen kontroll háttér mögötte – emelte ki. 
– Egy korábbi hazai törvényjavaslat tajszámhoz kötötte volna az évi háromszori tabletta kiváltását és külföldön látjuk, hogy a nők nem kapkodják úgy a gyógyszert, mint a cukorkát, képesek felelősségteljes döntéseket hozni és a gyógyszerész is szakszerű tájékoztatást tud nyújtani – emelte ki Petrás Boglárka. Elmondta azt is: szeretnék a kerettanterv részévé tenni a férfiak és nők egyenlőségét hangsúlyozó szexuális nevelést. – Felvilágosító órákat tartunk az iskolákban és azt látjuk, hogy hatalmas igény van mind a diákok, mind a pedagógusok részéről erre – jegyezte meg. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában