Friss zöldség

2024.02.21. 19:55

Zöldbe borult a lengyeltóti fólia

Saláta és zöldhagyma is kapható már a lengyeltóti önkormányzat fóliasátrából. A közmunkások termelte zöldségek hamar fogynak, de azt ígérik, hogy húsvétig még bővül is a kínálat.

Góz Lilla

Fotó: Kovács Tibor

– Tíz saláta se fér bele egy ládába, olyan szép terebélyesek – mutatta Barabás Marianna, aki 2012 óta dolgozik a lengyeltóti önkormányzati kertben. Októberben már elvetették a salátát és dugványozták a hagymát, majd év elején társaival együtt kapálta, lazította talajt. – Jelenleg hét fóliánk van, a növények egymást váltják, lesz sóska, spenót, retek és később paprika, paradicsom is – mutatta büszkén az önkormányzati veteményes kertésze. 
Egy tábla jelzi az út mentén, hogy milyen zöldséget mennyiért lehet náluk vásárolni. Minden nap kedvezményes áron kínálnak hagymát és salátát a lakosoknak, de sok átutazó is megáll náluk a friss portékákért. 

Húsvétkor a legnagyobb a forgalom

– Ki vannak éhezve az emberek a zöldre – emelte ki Barabás Marianna. – Az újhagymával még vártam volna egy kicsit, hogy erősödhessen, de akkora a kereslet, hogy nem lehet, sőt jövő héten már sóskát is fogunk tudni adni. 
Zsombok Lajos polgármester elmondta: öten dolgoznak jelenleg a kertben, március elsejétől azonban tizenkilencre nő a közmunkások száma, akik nem csak a kertben tevékenykednek, hanem a zöldterületeket is karbantartják. Bő tíz évvel ezelőtt jóval többen voltak. – Korábban huszonöt hektárnyi területen gazdálkodtunk százkilencven közmunkással – mondta. – Sajnos nem elég a támogatás, az önkormányzat veszi meg az üzemanyagot, vetőmagot, inkább, mint hogy bérbe adnánk pár forintért a területeket – tette hozzá Zsombok Lajos, aki büszke arra, hogy a közmunkások portékáinak évek óta nagy a keletje. – Húsvétkor a legnagyobb a forgalom a kertben, a Balatonról is érkeznek vásárlók, nem ritka, hogy már előre telefonon leadják a rendelésüket – jegyezte meg a polgármester. 
 

Kezdődnek a tavaszi munkák 

Nem csak Lengyeltótiban, hanem több somogyi településen kezdődnek a kertekben a tavaszi munkák. Kelevízen learatták a vesszőültetvényt és már készülnek belőlük a fonott kosarak. Húsvétra több portékájuk is utazik a futárszolgálatokkal. Gigében a talaj-előkészítés zajlik az önkormányzati kertben. Somogyfajszon március végén kezdik a talajmunkákat. Sall István polgármester elmondta: idén három ötszáz négyzetméteres fóliát húznak fel, de lesz szabadföldben uborka is, fél hektárnyi területen pedig burgonya. Hozzátette: a termények nagy részét helyben adják el, valamint a településen működő főzőkonyhára is jut belőle. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában