Portré

2024.03.03. 18:01

64 éve köti a kódexeket és könyveket a 80 éves siófoki mester

Sonline.hu

Forrás: Szabadföld

A könyvkötő-mester mesélt a szabadföldnek

– Boldog vagyok, hogy egy pillanatra még megadatott látnom mindezt, még érezhettem a Gutenberg-édenkert egy késői sugarát

– vallja a könyvkötészet egyik hazai művelője, a nyolcvanéves Várnagy Miklós. Egészen Gutenberg ko­­ráig, alig hatszáz évet döcögtünk csak visszafelé. Ugyan némelyek szerint a nyomdászat feltalálóját leginkább csak az érdekelte: hogyan lehetne az addig kézzel írott kódexeket nyomtatva, iparilag hamisítani – merthogy akkoriban egyetlen kódexért akár egy egész falut lehetett kapni –, mindenesetre, miközben megteremtette a jó ötszáznyolcvan éven át működő Gutenberg Galaxist, vagyis a könyvnyomtatás korát, megalkotta fő művét, egy kódex tökéletes másolatát, a róla elnevezett Gutenberg-Bibliát. Ezzel persze nem ér véget a nyomdászkodás: amikor egy könyv kinyomódik, a lapokat össze is kell fűzni, kötni. Ráadásul a könyvkötés jóval régebbi a nyomdászatnál: négy- ötezer éves foglalatosság.

A cikk folytatását ahol a könyvkötő-mester mesélt a Szabadföld online hírportálnak itt folytathatja.

Forrás: szabadfold.hu Nyitókép: szabadfold.hu/Kállai Márton

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában