Toplista

2024.03.31. 17:30

Egyszerűen bepattannak az autónkba a tolvajok

Pofonegyszerű módon szabadították meg tavaly a legtöbbször az autósokat járművüktől a tolvajok. Megváltozott a keresett márkák sorrendje, sőt földrajzi értelemben is átalakult az autótolvajok működési területe – mindez a legfrissebb, 2023-as járműkörözéses statisztikáiból derül ki.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Róbert

A felelőtlen tulajdonosok segítséget nyújtanak a bűnözőknek, mert hazánkban a 2023-as évben a legjellemzőbb autólopási módszer az volt, hogy a nyitott kocsikat saját indítókulcs használatával vitték el – válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a vezess.hu kérdésére, hogy miként lopták el a tolvajok tavaly a legtöbb személyautót Magyarországon. Ez a leg­gyakrabban úgy fest, hogy az autóvezetők benne lévő indítókulccsal őrizetlenül hagyják a járművet közterületen, míg rövid időre bemennek egy üzletbe, a motort sem állítják le. Egy arra járó tolvaj egyszerűen csak beugrik a sofőrülésre, és már indul is. 
A második leggyakrabban alkalmazott módszer sem kifinomult, mert ellopják a kulcsot a tulajdonostól, aztán azzal kinyitják, és viszik kocsit. Az elkövetők strandon vagy lakásba történő besurranással jutnak a kulcs birtokába. De olyan eset is előfordult, hogy próbakörre vitték az eladásra hirdetett autót, amit aztán nem vittek vissza. Érdekesség, hogy az informatikai felkészültséget igénylő módszerek visszaszorultak a tolvajok körében, hiába halad a technika. 
A körözött gépjárművek típusát tekintve 2023-ban az országban.

A legtöbb autót Budapesten, Kecskeméten, Dunaújvárosban, Győrött és Szigetszentmiklóson kötötték el. 
Megkérdeztük a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatát, a válaszukból kiderült, hogy az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika (ENYÜBS) adatai alapján az elmúlt időszakban a korábbi évekhez viszonyítva Somogyban jelentősen lecsökkent az autólopások száma. Míg 2010-ben 65 személygépjárművet tulajdonítottak el, addig 2022-ben és 2023-ban is csak 5-5 esett áldozatul. Azonban nem árt tudni, hogy ebben nincs benne a jármű önkényes elvitele, ami külön bűncselekményfajta. Ilyenkor csak kocsikázni kötik el a járműveket. 

A gravírozott alvázszám jó megoldás, a GPS-követés komoly költségekkel jár

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsokat adott a gépkocsilopások megelőzésére. Olcsón megoldható, és a tolvajoknak a továbbértékesítés vagy bontás során problémát jelenthet, ha a szélvédő üvegébe bele van gravírozva az alvázszám vagy a rendszám. A tolvajnak a minőségi zárak kinyitásához több idő és tapasztalat kell. Jó a kormány- és váltózárnál komolyabb rendszer. Az ügyesebb tolvajoknak is nagyobb fejtörést okoznak a rejtett kapcsolók, viszont a profi tolvajoknak csak idő kérdése, hogy mikor találják meg, ugyanis nem a kapcsolók helyét keresik, hanem a tiltást magát. A hangos riasztás esetén elijesztheti a tolvajt, a néma riasztó pedig értesíti a jármű tulajdonosát vagy egy vagyonvédelmi céget, így lehetőség nyílik a rendőrség értesítésére vagy a gépkocsi elektronikus letiltására. Ezen rendszerek többnyire drágák az átlagautós számára. Ne hagyják őrizetlenül az autót járó motorral, még pár percre sem! A garázs, a kapu kinyitása, becsukása közben bárki bepattanhat, és ellophatja az autót. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában