Szerelés

2024.03.11. 16:11

Ezután már biztonságosabb lesz két keréken a bálványosi szerpentin

Új motoros alácsúszásgátló elemeket telepítenek a Somogy vármegyei bálványosi bekötőút 400 méteres szakaszára. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

Góz Lilla

Építik a szalagkorlátra az alácsúszásgátlót.

Fotó: Magyar Közút

Támogatásával azt a célt tűzték ki, hogy a motorosok által kedvelt és gyakran használt szakaszokon megelőzzék a súlyosabb kimenetelű baleseteket. A statisztikák szerint országosan évente mintegy 1200-1300 motoros baleset történik, ennek öt százaléka, vagyis évi 50-60 eset halálos kimenetelű. Az adatok alapján a motoros balesetek elsődleges oka a gyorshajtás. Ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a szükséges helyeken vezetőkorlátokat építenek, amelyeket motoros-alácsúszásgátló elemekkel egészítenek ki. Hétfőn délelőtt tartott sajtótájékoztatón elhangzott: új elemek kerülnek fel a Somogy vármegyei bálványosi bekötőút 400 méteres szakaszára.  

Az elmúlt 15 évben itt 9 személyi sérüléses baleset történt motorosokkal, ebből 4 halálos kimenetelű volt. A súlyosabb kimenetelű baleset elkerülése érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségi szakemberei a meglevő szalagkorlát lábakra, illetve szalagkorlátokra szerelik fel az új eszközöket. Ezt megelőzően a gyártó útmutatása alapján magasságilag beszabályozzák a meglévő elemeket, hogy azok megfelelő módon illeszkedjenek az újakhoz és így elláthassák valódi funkciójukat. Az országban már van több olyan helyszín, ahol ilyen szalagkorlátok vannak telepítve: például Pest vármegyében a 3-as főúton a mogyoródi csomópont térségében, Zalában a 76-os főúton, a Komárom-Esztergom vármegyei Bajna és Héreg közötti mellékúton, a Pécs és Mánfa közötti úton, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a Trizs és Aggtelek közötti mellékúton.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában