Felvételi

2024.03.12. 16:14

Kaposvári technikum diákjainak kínál előzetes hallgatói jogviszonyt a Széchenyi-egyetem

Ki ne szeretné középiskolásként már-már egyetemistának érezni magát? Ezt kínálja ettől a félévtől a győri Széchenyi István Egyetem egy somogyi, a következő tanévtől pedig minden bizonnyal még több technikum végzős diákjainak. A jól teljesítők szakmai vizsgájukat követően garantáltan az intézmény hallgatói lehetnek, sőt közülük a legjobb harminc biztos kollégiumi helyhez is juthat.

Sonline.hu

Ha jól teljesítenek, az előzetes hallgatói jogviszonyt elnyerő technikumi diákok ténylegesen a Széchenyi István Egyetem hallgatóivá válhatnak.

Fotó: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

Az Országgyűlés a felsőoktatási törvény módosításával tavaly úgy döntött, hogy az egyetemek előzetes hallgatói jogviszonyt létesíthetnek a technikumok 13. évfolyamos diákjaival. A Széchenyi István Egyetem ebben a félévben kísérleti jelleggel – az országban elsőként – kilenc győri, három vasi, két-két budapesti és zalaegerszegi középiskola mellett a Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum végzős tanulóinak kínálja fel ezt a lehetőséget.

A belépés feltétele, hogy a tanuló 12. tanév végi osztályzatainak átlaga legalább 4,00 legyen. Az érdeklődők a https://felveteli.sze.hu/elozetes-hallgatoi-jogviszony honlapon jelentkezhetnek március 15-ig, ahol meg kell adniuk azt a szakot, amire szeretnének bejutni, és választaniuk kell legalább egyet az egyetem „Út a felsőoktatásba” programjának felkészítő kurzusai közül. Azoknak, akik az utóbbit sikeresen teljesítik, illetve legalább négyes átlagú középszintű érettségivel vagy egy középfokú nyelvvizsgával vagy legalább 60 százalékos emelt szintű nyelvi érettségivel rendelkeznek, valamint szakmai vizsgájuk legalább 80 százalékos lesz, az egyetem állami ösztöndíjas, 70–80 százalék közötti eredménynél pedig önköltséges helyet kínál fel szeptembertől. Sőt, az intézmény a legjobban teljesítő 30 hallgatónak kollégiumi szállást is garantál (amennyiben az illető jogosult a kollégiumi elhelyezésre, azaz ha állandó lakhelye 30 kilométernél távolabb esik Győrtől, illetve Mosonmagyaróvártól).

Ebben a félévben kísérleti jelleggel kezdtük el a programot, amit a következő tanévben folytatni kívánunk, szintén a 13. évfolyamosoknak meghirdetve

 – hangsúlyozta dr. Kovács Zsolt, az egyetem általános és oktatási elnökhelyettese. Ez persze nem zárja ki azt, hogy valaki az általános felvételi eljárás során is beadja jelentkezését, sőt akár felvételt is nyerjen valahova, ebben az esetben azonban választania kell, melyik lehetőséget fogadja el.

Az előzetes hallgatói jogviszony előnye, hogy a diák magával versenyez: biztos lehet abban, hogy ha teljesíti a feltételeket, bejut az általa kiválasztott szakra. Az általános felvételi eljárás során ezzel szemben a sikeres felvételi nagyban függ a többi jelentkező eredményétől is

– jegyezte meg az elnökhelyettes. Hozzáfűzte, ezzel mindenki nyer: a technikumok vonzóbbá válhatnak, a pluszképzések révén felkészültebb fiatalok érkezhetnek az egyetemre, akik könnyebben veszik az akadályokat és motiváltabbá válnak, szüleik pedig már a középiskola választásakor láthatják a gyermekükre váró életpályamodellt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában