Századik évforduló

2024.03.22. 17:30

Közbizalmat teremt az ügyvédek önállósága

A somogyi ügyvédeknek jelentős szerepe volt a polgárosodásban, egyesületeket vezettek, sőt Kaposvár első négy polgármesterének ügyvéd volt a hivatása. Fennállásának 100. évfordulóját ünnepelte a Somogy Vármegyei Ügyvédi Kamara a törvényszék dísztermében.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

Az ügyvédi kamarák története nem választható el az országétól, mert ha valami rossz történt az országban, az lecsapódott az ügyvédi kamarákban is. Az 1870-es években 70 somogyi ügyvéd dolgozott, nagy részük Kaposváron. 1944-ben 54 zsidó ügyvédet zártak ki a származásuk miatt, és az 50-es években a somogyi ügyvédek negyedét kitelepítették. 
– A somogyi kamara történetének tanulsága, hogy mindig olyan vezetőre talált, amelyik ragaszkodott a demokratikus meggyőződéséhez és a jogállamiság eszményéhez – mondta Pongráczné Csorba Éva, a kamara elnöke, aki öt generációs jogász család sarja, és az ősei is kamarai tagok voltak.  
– Egységes és összetartozó a somogyi jogásztársadalom, és ez 100 évvel ezelőtt is így volt – emelte ki köszöntőjében Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke, aki felidézte, hogy 1924-ben a törvényszék könyvtárában tartották a kamara alakuló ülését. 
– A kamara csak úgy tud értékteremtő munkát végezni, hogy autonómiája ruházza fel közbizalommal – hangsúlyozta Fekete László, a kamara örökös és tiszteletbeli elnöke. 

 

Neszményi Zsolt főispán ünnepi beszédében kitért arra, hogy 100 jogász dolgozik a Somogy Vármegyei Kormányhivatalban, és kollégái segítenek az ügyvédeknek, jelenleg az elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszert tesztelik. Kaposvár köszönetét Pintér Rómeó alpolgármester tolmácsolta, aki a város jubileumi díszzászlaját adta át az ügyvédeknek. Az ünnepségen részt vett Havasi Dezső, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Leposa Marianna a pécsi és Szabó Tamás a szekszárdi ügyvédi kamara elnöke, jelenlétükkel az ügyvédek régiós összetartozását jelképezve. Felszólalt Sárközy Eszter is, akit az 1950-es években első nőként jegyeztek be a az egyes számú kaposvári ügyvédi munkaközösségbe.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában