Kuriózum

2024.03.06. 11:30

Különleges megoldással gyógyítják a kaposvári ebeket

A főváros után már Kaposváron is elérhetővé vált egyedileg tervezett térdkalácsárok implantátum beültetése. Egy fővárosi cég készíti el a háromdimenziós modelleket és a somogyi vármegyeszékhelyen műtik meg a kutyát. Az állat pár hét után újra fájdalommentesen szaladgálhat.

Góz Lilla

Alapos vizsgálaton esett át a Bolyhos nevű kutya az egyik kaposvári állatorvosi rendelőben. Ballér Tamás ortopédiai és neurológiai problémákra szakosodott állatorvos azt vizsgálta meg, hogy nincs-e térdkalácsficama az állatnak. 

– Ez az egyik leggyakoribb ortopédiai probléma a kutyáknál, mikor  a négyfejű combizom egyenes szalagjának íncsontja rendellenesen kimozdul az ízületi árkából. Erre tudunk most egy új, innovatív megoldást kínálni a harmadik, negyedik fokozatú patellaficammal küzdő kutyáknak – mondta az állatorvos. Hozzátette: a hagyományos műtéti eljárással eddig általában árkot mélyítettek, de sok esetben már annyira sekély vagy károsodott a felület, hogy más megoldást kell alkalmazni. 

– Egy háromdimenziós tervezési technikával egy speciális térdkalácsárkot gyárt le nekünk egy budapesti vállalat, majd komolyabb fűrészelés nélkül, egy másfél órás műtétet követően 6-8 hét gyógyulás után már fájdalommentesen tud élni tovább a kutya – emelte ki Ballér Tamás. Hozzátette: a térdkalácsficam alapvetően egy öröklődő betegség és főleg a kistermetű fajtáknál fordul elő (pl. yorkshire terrier, máltai selyemkutya, bolognese, havanese stb.), de nagyobb testű kutyáknál sem ritka. 

Ballér Tamás megjegyezte: a jövőben szeretnének több végtagdeformitást ezekkel az új háromdimenziós tervezésre épülő technikákkal gyógyítani, amely nem csak a humán, hanem az állatgyógyászatban is egyre nagyobb teret nyer.

3D-s implantátum

Garamvölgyi Rita, a Városkapu Állatgyógyászati Központ tulajdonosa elmondta: praxisában egyre több térdkalácsficammal találkozik, a kistestű kutyáknál már fiatalabb korban megjelenik a betegség. Ez akár egy oltásra érkező állatnál is kiderülhet, amikor egy fizikális vizsgálattal megnézik és felhívják rá a tulajdonos figyelmét. Hozzátette: az állapotfelmérő vizsgálatot követően CT-vizsgálatokat készít és ez alapján készítik el a háromdimenziós modelleket. – Jóval kevésbé invazív beavatkozás ez az eljárás, mint a korábbiak és bízunk benne, hogy minél több állatnak tudunk így segíteni – emelte ki Garamvölgyi Rita
 

A jövő technológiája Kaposváron

– A háromdimenziós eljárások az állatorvoslásban még gyermekcipőben járnak, de ez a jövő technológiája – mondta el Tálosi László, a LimesVet Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a CT- vagy MR-vizsgálatot követően le tudják gyártani a 3D modellt, amely a problémás területet még jobban szemlélteti. – Ez egy szemléltető eszköz a gazdi számára is, sokkal érthetőbben el tudja mondani az orvos, hogy mi a probléma, miért van szükség műtétre – emelte ki Tálosi László. Megjegyezte: nemcsak anatómiai modelleket, hanem fúró- és vágóvezető műtéti segédeszközöket is legyártanak, amelyek segítségével gyorsabb, biztonságosabb és precízebb lehet a beavatkozás. – Minden implantátum egyedi, az adott állat anatómiájához van elkészítve 3D nyomtatóval, eddig főként fővárosi kórházakkal dolgoztunk együtt, de már vidéki partnereink is vannak és most már Kaposvárról is érkezett hozzánk megkeresés, ahol van képzett ortopédiai sebész és megfelelő infrastruktúra is – mondta el az ügyvezető. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában