Süllőfészkek

2024.03.17. 18:35

Májusig is eltart a süllőlakodalom

Csaknem kétezerötszáz süllőfészket helyeztek ki a Balatonba az elmúlt napokban. A fészkek egészen május közepéig maradnak a tóban, addig a süllők, balinok és a keszegfélék ívóhelyéül is szolgálnak.

Góz Lilla

Műfészekkel telt meg a napokban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egyik kis hajója. Tihany és térségében kezdték meg a műfészkek kihelyezését. – Március ötödikén indult útnak a hajó a fészkekkel – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. – Ilyen korán még sosem kezdhettük el a munkát. Most a rendkívül enyhe tavaszi időjárás miatt tudtuk elkezdeni, hiszen már most 9,5 fokos a Balaton vize a felső húsz centis rétegben. 

A Balaton négy nagy akadóján – Tihany, Balatonvilágos, Fonyód és Balatonberény térségében – helyeznek ki süllőfészkeket. Megjegyezte: 2021-ben teljesen kiváltották a korábban borókaágakból kötözött fészeksorokat. 

– A boróka legtöbb élőhelye védett. Csak kevés olyan legelőn található meg a növény, ahol gyéríteni szabad az állományát, emiatt döntöttünk úgy, hogy inkább lecseréljük a régi borókafészkeket. Több éven át vizsgáltuk, hogy milyen méretű, formájú és anyagú fészek lenne a legideálisabb a halak számára – tette hozzá. 

A műfészkeket nemcsak a süllő, de a balin, a vágódurbincs és több keszegféle is használja ívóhelyül. – A kíméleti területként kijelölt, téglalap alakban kihelyezett sárga bóják közelébe nem szabad behajózni, s horgászni is tilos. Szeretnénk, ha mindenki tiszteletben tartaná a tilalmat – jegyezte meg a horgászati ágazatvezető. A tervek szerint a fészkeket május elején veszik ki és közel száz fészket a saját halastavaikba helyeznek át. 

– Kedvezőbb, planktonban gazdag élettérben nevelkedhetnek a kis süllők és mikor ősszel a Balatonba telepítjük a halakat, az egynyaras süllők akár a 20 centi feletti méretet is elérhetik – mondta Nagy Gábor. 

Elkezdődhet a csukaszaporítás

A jövő héten megkezdődik a csukák mesterséges szaporítása a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ciframalmi tavainál, Buzsákon. 

– Egy-két hétig a keltetőházban inkubálódnak az ikrák, négy hét után pedig elérik a 2–3 centiméteres méretet – mondta el Fodor Ferenc, haltermelési igazgató. Hozzátette: a kis csukák fiatalkorukban roppant falánkak, ha nincs elég plankton, elkezdik egymást megenni, akár meg is feleződhet az állomány, ezért a későbbiekben a Balatonba is szétszórtan helyezik ki a halakat. A tervek szerint április második felében a partról, valamint motoros csónakokkal, a horgászok segítségével a nádasok környékére helyezik majd ki az előnevelt halakat. A csuka egyébként őshonos a Balatonban, a part menti nádasokban rejtőzködő életet él. Húsa rendkívül gazdag fehérjében, de fogyasztásakor oda kell figyelni, mert nagyon szálkás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában