Logopédia napja

2024.03.06. 17:50

Sok hároméves tőmondatokban sem tud beszélni

Március hatodikán ünnepeljük az Európai Logopédia Napját. Ez alkalomból a kaposvári óvodákban mondókés foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek. Márciusban a Kaposvári Pedagógiai Szakszolgálat több programot, előadást szervez a szülőknek és az óvodapedagógusoknak egyaránt.

Góz Lilla

Mosolyogva mondták a mondókákat, verseket szerda délelőtt a Fésűs Éva Központi Óvodába járó gyerekek. Martonné Molnár Ildikó logopédus a ritmusukat fejlesztette, amely iskolába kerülve segíti az olvasást, szótagolást. 

– Nagymozgást, finom motorikát, általános képességeket fejlesztettünk, azt gondolom, már mikor az anyaméhben van a gyermek onnan kellene elkezdeni, hiszen az anyuka ritmizálása, az ő mozgása fejleszti a gyermek szenzomotoros képességeit – mondta el a kaposvári logopédus.

Stanicsné Tóth Tímea, a Fésűs Éva Központi Óvoda igazgató helyettese kiemelte: nagy örömére szolgált az intézménynek, hogy a világnap alkalmából a gyerekek egy foglalkozáson vehettek részt. – Valljuk és hisszük, hogy a mozgás és a beszéd összekapcsolása komplex fejlesztés keretében segíti a gyerekek fejlődését – emelte ki. – A foglalkozás szakmai betekintés az óvónők számára is, azt látjuk, hogy a logopédiai ellátásra egyre inkább szükség van, sok gyermeknél van kiejtési, hangképzési probléma, de a beszédritmus zavar sem ritka – mondta el Stanicsné Tóth Tímea. 

Gyöngyösiné Ballér Krisztina, a Kaposvári Pedagógiai Szakszolgálat igazgatója elmondta: 2008 óta ünneplik az Európai Logopédia Napját és a szakszolgálat a kezdetek óta csatlakozott ehhez. – Szerdán logopédiai foglalkozást tartottunk a kaposvári óvodákban, de egész hónapban lesznek programjaink, mint például ingyenes beszédállapot felmérést tartunk, vagy szervezünk korai fejlesztésről, pszichológiai, gyógytestnevelésről és nevelési tanácsadásról szóló előadásokat a szülőknek, óvodapedagógusoknak – emelte ki az igazgató.

Az elvárás ugyanaz, de a teljesítés romlott

A szakszolgálat a kaposvári járásban születéstől a tankötelezettség végéig foglalkoznak a fiatalokkal, huszonöt logopédusuk ezerháromszáz gyerekkel foglalkozik. – Tíz évvel ezelőtt az volt az elvárás, hogy két éves korú gyermek 15-20 ötven szót aktívan ejtsen ki, ma is ez az elvárás, de a teljesítés nem tud megvalósulni, nagyon sok háromévesnél nyelvi elmaradást látunk, vagy nem beszélnek egyáltalán, vagy nem tudnak tőmondatokban beszélni és az artikulációs zavar leginkább a r, s, sz és l hangra terjed ki – jegyezte meg Gyöngyösiné Ballér Krisztina. Hozzátette: az ellátott gyerekek és fiatalok ötven százalékánál van valamilyen probléma, amelyen a logopédusok próbálnak segíteni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában