Természet

2024.03.20. 07:00

Megújul Európa Amazonasa

Újra életre keltik a heresznyei holtágat, feltámasztják az ősi erdőket, megállítanák a meder és a talajvíz csökkenését – magyar és horvát szervezetek fogtak össze a Dráváért. Kedden két somogyi helyszínt is bejártak, hogy megmutassák munkájuk eredményét.

Kovács Gábor László

A magyarországi folyók közül a Dráva büszkélkedhet a legkiválóbb ökológiai és meder állapottal, amelynek köszönhetően természetvédelmi körökben Európa Amazonasaként is emlegetik. Azonban az ártéri puhafás ligeterdők, éger- és kőrisligetek, illetve láperdők állapota hanyatlásnak indult, mert mind a folyómeder, mind a talajvíz szintje egyre csökken, szárad a vidék. Egy közös projekttel a Dráva menti ártéri élőhelyek helyreállítását tűzte ki célul a WWF Magyarország Alapítvány, társulva a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal, a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatósággal, a horvát vízügyi szervezettel, a  Hrvatske Vode-val, és a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt-vel. Terepi beavatkozásokat hajtottak végre, hogy megállítsák a folyómeder mélyülésének csökkentését, és egyúttal az ártéri erdők vízellátottságát is javítsák.

 

A WiseDrava Life projektben tanulmányokkal vizsgálták, hogy mi okozza a folyó menti területek száradását, és megoldási lehetőségeket kerestek. Vízvisszatartó műveket építettek ki a gyékényesi Lankóci-erdő kulcsfontosságú részeire, és az előretörő akácost őshonos fafajokra cserélték. A mára elavult folyamszabályozási művek átalakításával újra életre keltették a kiszáradt heresznyei mellékágat, szabad utat engedve a folyónak.

 

Az élőhelyek helyreállításának eredményeit megismertetik a helyi lakosokkal. Az általános iskolások nomád táborokban vettek részt a Lankóci-erdőben és a Dráva partján, ahol közvetlen tapasztalatokat szereztek az erdei ökoszisztémák működéséről. A középiskolásoknak drámapedagógiai előadásokat tartanak arról, hogy mi történhet, ha túlhasználják a természeti erőforrásokat. Az egyetemisták számára szervezett terepgyakorlatokon az ártér működésének összefüggéseit mutatták meg. A térségi projekt folytatódik, miután öt határmenti ország létrehozta a Mura-Dráva-Duna bioszféra rezervátumot, a három folyó mentén több tucatnyi élőhelyet állítanak helyre, mondta Barina Zoltán, a WWF Hungary projektmenedzsere. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában