Aknamunka

2024.03.30. 12:22

Rengeteg még a robbanószer Somogyban

Somogyban legutóbb a héten Siófokon bukkantak második világháborús robbanótestre. Vármegyénkből az idén eddig 16 rendőrségi bejelentés érkezett és három alkalommal kellett soron kívül intézkedniük a katonáknak. Országosan évente csaknem 2000 katonai eredetű robbanóeszközzel kapcsolatos jelzés érkezik a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére.

Harsányi Miklós

Somogyban összesen 72 rendőrségi bejelentés érkezett 2021-ben, jellemzően második világháborús robbanótestek előkerülésekor – közölte érdeklődésünkre szombaton Gajdos Milán főhadnagy, kommunikációs tiszt. – Ebből soron kívül tizennégyszer intézkedtek a tűzszerészek. 2022-ben 61 bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére somogyi címekről és 12 esetben vonultak 24 órán belül ezredünk katonái a megtalált robbanóeszközökhöz.

Vármegyénkben tavaly 37-szer kezeltek robbanótesteket az alakulat tűzszerészei, melyből 14 alkalommal vonultak sürgősséggel mentesíteni. Idén eddig 16 rendőrségi bejelentés érkezett Somogyból és háromszor kellett soron kívül intézkedni az alakulat katonáinak. A kommunikációs tiszt kiemelte: átlagosan évi közel 2000 darab, katonai eredetű robbanóeszközökkel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezik a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, Magyarország teljes területéről.

Érdeklődésünkre arról is beszámolt: idén a különböző somogyi tűszerész mentesítések helyszíneiről jellemzően szovjet, német és magyar gyártmányú tüzérségi- és aknavetőgránátokat, kézigránátokat, illetve vegyes gyalogsági lőszert szállítottak el az ezred katonái megsemmisítésre. A közelmúltban Siófokról elszállított veszélyes eszközök mellett a legjellemzőbb somogyi robbanótest a 82 mm-es szovjet repesz aknavetőgránát volt, amelyből eddig öt darabot szállítottak el alakulatunk katonái Belegről, Heresznyéről és Nagybajomról. Ebből a típusból tavaly országszerte összesen 428 került elő, 2023-ban közel 1900 ilyet semmisítettek meg a tűzszerészek. 

– A bejelentési helyszíneken a már előbukkant robbanóeszköz közvetlen környezetét minden esetben fémkereső eszközök segítségével vizsgálják át ezredünk katonái – tájékoztatott Gajdos Milán. – Számos esetben előfordul ugyanis, hogy a már napvilágra került robbanótest közelében szunnyadnak még további veszélyes eszközök. A mentesítés során a tűzszerész járőr parancsnoka azonosítja az előkerült robbanóeszközöket, illetve a hozzájuk tartozó gyújtószerkezeteket, majd felméri állapotukat és meghatározza a szükséges kezelési eljárást.

 

Magyar Honvédség az ország több pontján rendelkezik robbantásra kijelölt területekkel

 

 Kifejtette: a szállítható állapotú robbanótesteket az arra kijelölt robbantási területeken semmisítik meg az ezred tűzszerészei. A Magyar Honvédség az ország több pontján rendelkezik robbantásra kijelölt területekkel, egyedi esetben azonban az előtalálás helyszínén vagy annak közelében is történhet a megsemmisítés. Erre akkor lehet szükség, ha az eszköz állapota, gyújtószerkezete nem teszi lehetővé annak mozgatását, tartós szállítását. Kérdésünkre – miszerint mit kell tennie annak, aki veszélyes anyagot talál, hova fordulhat segítségért – azt közölte: aki elhagyott robbanótestet vagy annak látszó tárgyat talál, illetve ilyen tárgy hollétéről tudomást szerez, köteles azt haladéktalanul bejelenteni. Lehetőség szerint meg kell jelölnie a megtalálás helyét, majd értesítenie kell a területileg illetékes rendőri szervet vagy a település jegyzőjét. 

– Tilos megfogni, arrébb vinni ezeket az eszközöket, ha azonban valaki mégis kézbe vesz egy ilyen szerkezeteket, akkor lehetőség szerint óvatos mozdulattal tegye vissza azt a földre – közölte. –  Ezután az önkormányzat jegyzője vagy az illetékes rendőri szerv ellenőrzi a bejelentés valódiságát, megjelöli a feltételezett robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést, végül bejelentést tesz a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában