Vélemény

2024.04.19. 09:19

Bűntérkép

Barkóczy László

A napokban vált elérhetővé az országos bűntérkép, amelyen részletesen elemezhetőek ország mely’ táján, milyen arányban vették ki részüket a bűnözők a közös feladatból. A helyes útról letérők aránya Somogyban is csökkent, s igaz, ez a legtöbb galádságmódozatra. Nem annyira meglepő eredmény ez, hiszen a vármegyei rendőrség éves beszámolóiból rendre hasonló kép bontakozik ki esztendőről esztendőre. 

Bizakodásra ad okot ez az ismét szép eredmény, de azért mindenkit óva intenék attól, hogy eztán nyugodtan hagyja értékeit a kocsiban, esetleg ne zárja be lakása ajtaját, amikor távozik otthonról. Mert a bűnelkövetők fogynak, a rendőrség is éber, de azért korai volna még elengednünk az óvatosság gyeplőjét. 

A térképről jól leolvasható, hogy a somogyi autósok kampányszerűen szoknak le az italról, főleg ha vezetnek, de vitás ügyek megoldása is egyre ritkábban az, hogy agyoncsapjuk a másikat. A szép lassan orwellivé váló világunk a lopások, rablások számára gyakorolt jótékony hatást. 

Az internetes csalások ellen azonban még keressük a gyógy­módot. Olyan új módszer ez a megkárosításunkra, hogy kapkodhatjuk a fejünket mi is, és sokszor a nyomozók is. Igyekeznek megtenni mindent, hogy javainkat visszaszerezzék, vagy legalább meg tudják mutatni a bűnöst. De amíg mi nem okosítjuk ki magunkat, és a technológiai, jogi környezet nem változik érdemben, addig marad a vesszőfutás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában