Sonline.hu videó

2024.04.09. 06:55

Elkezdték nyírni a bárdi birkákat

Fazonigazítást kaptak a bárdi juhok. Idén is alföldi nyírók érkeztek a tanyára, ahol a nap folyamán 350 juhot nyírtak meg. A gazdák szerint nincs igény a gyapjúra, a három évvel ezelőtti még zsákokban áll.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

-Már megjelentek a legyek, a paraziták, ezért az idén kicsit korábban nyíratok – mondta el Paládi Vince családi gazdálkodó. – Április végén a kinti nyájjal folytatjuk majd. Régen a gyapjú ára fedezte a nyírási költségeket, de ma már eladhatatlan a gyapjú. A három évvel ezelőtti is zsákokban áll, katasztrofális a helyzet. Valószínűleg a végén majd elalmolom az állatok alá és megy a trágyára. Sajnos csak a minőségi merinó gyapjút veszik át, kilóját mindössze ötven-száz forintért – jegyezte meg Paládi Vince, aki ugyan hallott már arról, hogy egy debreceni vállalat granulátumot gyárt a gyapjúból, de azt mondja, nagy költség lenne kamionnal odavinni, kifizetni a finomítást, majd hazahozni a készterméket. 

Burai Attila nyolc évesen nyírt először birkát, édesapja tanította meg rá az idei már a negyvenhatodik szezonja. Bárdudvarnokra két unokaöccse is elkísérte. Legutóbb fél nap alatt ötszáz birkát nyírtak meg brigádjukkal. – Majdnem abbahagytam a szakmát, mert tavaly Tabon nyírás közben agyvérzést kaptam, de szerencsére felépültem – tette hozzá az alföldi nyírók vezetője. – Az elmúlt hat évben ilyen jó brigádom nem volt. Azt látom, hogy egyre többen érdeklődnek a birkanyírás iránt, az ország minden tájáról hívnak fiatalok, hogy szeretnék kitanulni a szakmát – tette hozzá a birkanyíró, aki egész évben nyírta a juhokat, télen hizlaldákban dolgoztak. – Új-Zélandról rendeljük az eszközöket, igaz drágábban, de minőségi az áru. Idén 50 forintot emeltünk, hatszázért nyírjuk a birkákat állományszámtól függetlenül – mondta el Burai Attila. – Idén könnyű nyírni, elég zsírosak az állatok és szép a gyapjú, csak az a baj, hogy nem kell senkinek – tette hozzá. 

Tanulni és szeretni kell a birkát

A birkanyíró csapatban nem csak férfiak, hanem nők is vannak. – Négy évesen nyírtam először ollóval, édesanyám tanított meg rá – mondta el Balogh Kata. Hozzátette: felnőttként is nagy örömmel végzi ezt a munkát. Szabó Nikolettának ez a negyedik szezonja gyapjúszedőként. – A párom foglalkozik birkákkal, így kapcsolódtam be a munkába. A fogásokat már elsajátítottam, de a nyírást még tanulom – tette hozzá. 

Szerdán már Hódmezővásárhelyre megy  csapat nyírni, a nemzeti park ezer őshonos birkáját nyírják meg. Burai Attila brigádvezető szerint kell három év, mire valakiből jó nyíró lesz. – Negyvenhat éve vagyok a szakmában, de még én is minden nap tanulok valami újat. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a nyíró szeresse a jószágot, mert anélkül nem megy – tette hozzá.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában