Választás

2024.04.08. 08:40

Érkeznek a választási értesítők

A Nemzeti Választási Iroda az április 3-i névjegyzéki adatok alapján megkezdte a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítők kiküldését a választópolgároknak – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Góz Lilla

Fotó: NemA

 Április 19-ig küldik ki az idei európai parlamenti, helyi önkormányzati, illetve a nemzetiségi önkormányzati választások értesítőit. Újdonság, hogy a választási értesítők QR-kóddal egészültek ki, amely az elektronikus ügyintézés egyszerűbb elérését segíti. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazáson való részvételnek. 
A jegyzőknek és a vármegyei jegyzőknek csütörtökön kellett megállapítaniuk, hogy az önkormányzati választáson hány ajánlásra van szükség az egyes jelöltek, illetve listák indulásához. A Somogy Vármegyei Területi Választási Iroda tájékoztatása szerint polgármesterjelölt az lehet, akit a tízezer vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka, a tízezer lakost meghaladó, de százezer vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár jelöltnek ajánlott. Így Kaposváron 300 ajánlásra van szüksége a polgármesterjelöltnek. Barcson, Marcaliban, Siófokon is szintén háromszáz ajánlást kell a polgármesterjelöltnek gyűjtenie. Nagyatádon, mivel a lakosok száma a 2023. szeptember 30-i adatok alapján nem éri el a tízezret, így a polgármesternek történő jelöléshez 254 ajánlásra van szükség. A képviselőjelöltnek a választásra jogosultak legalább egy százalékának ajánlására van szüksége. A tizenkét kaposvári egyéni választókörzetben körzetenként változik, hogy mennyi ajánlásra van szüksége a képviselőjelöltnek. Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelöltet, a polgármesterjelöltet és a főpolgármester-jelöltet legkésőbb május 6-án 16 óráig kell bejelenteni. 
Somogyban a horvát, a német, a roma nemzetiség állíthat területi listát. A horvát jelölő szervezeteknek egy, a német jelölő szervezeteknek három, a roma jelölő szervezeteknek tíz településen elegendő jelöltet állítania ahhoz, hogy területi listát állítson. Előbbi kettőnek 17-17, a romáknak 189 ajánlást kell összegyűjteniük. A Somogy Vármegyei Önkormányzat Közgyűlése tagjainak megválasztásához a jelölő szervezetek részéről a vármegyei lista állításához 1025 ajánlás kell. A közös vármegyei listát állító jelölő szervezetek részéről a vármegyei lista állításához szükséges ajánlások száma 2049. A Nemzeti Választási Iroda által közölt adatok szerint Somogy vármegyében jelenleg 204 887 választópolgár él. 

Fotó: MW

 

A Kaposvári Helyi Választási Iroda Vezetője az Európai Parlament tagjai, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők közös eljárásban tartott 2024. évi választásán Kaposvár Megyei Jogú Városban az egyéni választókerületi jelölt állításhoz szükséges ajánlások számát az alábbiakban állapítja meg:

 

                                   I. számú önkormányzati választókerület      43  ajánlás

II. számú önkormányzati választókerület     39 ajánlás

III. számú önkormányzati választókerület    45 ajánlás

IV. számú önkormányzati választókerület    40 ajánlás

V. számú önkormányzati választókerület     46 ajánlás

VI. számú önkormányzati választókerület    44 ajánlás

VII. számú önkormányzati választókerület  39 ajánlás

VIII. számú önkormányzati választókerület 38 ajánlás

IX. számú önkormányzati választókerület    42 ajánlás

X. számú önkormányzati választókerület     46 ajánlás

XI. számú önkormányzati választókerület    45 ajánlás

XII. számú önkormányzati választókerület  37 ajánlás.

 

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény 9.§ (1) bekezdése szerint egyéni választókerületi képviselőjelölt az, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1%-a jelöltnek ajánlott.

 

A szükséges ajánlások számának megállapításakor Ve. 307/E. § (2) bekezdés szerint a választópolgárok számát a központi névjegyzéknek a szavazást megelőző hatvanhetedik napi adatai alapján kell megállapítani. A Nemzeti Választási Iroda által közölt adatok szerint a központi névjegyzékben a kaposvári választópolgárok száma 2024. április 3-án választókerületenként a következő:

 

I. számú önkormányzati választókerület                  4232 fő

II. számú önkormányzati választókerület                 3802 fő

III. számú önkormányzati választókerület                4444 fő

IV. számú önkormányzati választókerület               3917 fő

V. számú önkormányzati választókerület                 4505 fő

VI. számú önkormányzati választókerület               4399 fő

VII. számú önkormányzati választókerület              3807 fő

VIII. számú önkormányzati választókerület             3781 fő

IX. számú önkormányzati választókerület               4155 fő

X. számú önkormányzati választókerület                 4535 fő

XI. számú önkormányzati választókerület               4489 fő

XII. számú önkormányzati választókerület              3679 fő

 

A szükséges ajánlások számát a Ve. 307/E. § (3) bekezdés szerint egész számra felfelé kerekítve kell megállapítani.

 

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény 9.§ (3) bekezdése alapján polgármesterjelölt az, akit legalább 300 választópolgár jelöltnek ajánlott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában