2024.04.09. 11:25
Fehér csokiból mintázta a napsugarat Mihajlovits Róbert
Mihajlovits Róbert mestercukrász, a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola oktatója a hétvégi szolnoki XVII. Pelikán Kupa gasztronómiai versenyen kihozta magából a maximumot: felnőtt cukrász kategóriában aranyéremmel díjazták és az abszolút első helyért járó Pelikán Kupát is elnyerte.
Fotó: Lang Róbert
– Egy pillanat üresjárat sem volt a hétvégi versenyen, amit a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezett meg – mondta Mihajlovits Róbert. – Izgalmakban bővelkedett a kupa, ahol ismert cukrászok alkották a mezőnyt, de bíztam a kedvező helyezésben. Papíron megterveztem az összes édességet, a formához rendeltem a színeket és az ízeket. Öt féle, egyenként 2-2,5 dekás aprósüteményt – petit fours – sütöttem, ezek között pisztáciás gyűrű, áfonyás, mangós ízesítésű és málnás sajt tortácska is volt.
Ezt egészítették ki a fehér belga csokoládéból megálmodott szobrok, egyik a Sidney-i operaházat mintázta, a másik lenyűgöző napsugarakat és sok csodálója akadt a csokis henger kompozíciónak is. Mihajlovits Róbert negyedszer indult a szolnoki versenyen, maradandót akart alkotni, ezért először olyan karamell díszmunkával állt elő, amelyhez hat mini tortát is készített. A kaposvári oktató azt mondta: bár tanítványaival és személyesen évtizedek óta részt vesz az erőpróbákon, a szakma kihívásai állandóan érdeklik. Ez olyan műfaj, ahol alap a száz százalékos elhivatottság.
Az ország legrangosabb versenye
– A szolnoki az ország egyik legrangosabb versenye, imádtam a közeget, ahol mindenki munkaigényes, színvonalas produkcióval jelentkezett – hangsúlyozott. – A zsűri díjazza a különleges, elegáns, egyedi ötleteket, sokat nyom a latba, hogy milyen a cukrászati alkotás összképe. Legyen szó tanóráról vagy épp országos bajnokságról, meghatározó a hozzáállás, a bizonyítani vágyás: ezt szeretném átadni a fiataloknak is. Kifejezetten megnyugtató érzéssel tölt el, amikor a széchenyis fiatalok teljesítményéről azt mondja a zsűri, hogy a kaposváriak klasszisokkal jobb teljesítményt nyújtanak a többiekhez képest.
Újabb világbajnokságra készül
Mihajlovits Róbert egyik példaképe a közelmúltban elhunyt Kopcsik Lajos egri mestercukrász, aki pályafutása során számos díjat, elismerést szerzett. A kaposvári oktató, aki 1985-től tanít, s a Vendéglátóipari Főiskolán 1996-ban szerzett diplomát, kiemelte: soha nem szabad feladni az álmokat. Bár előfordulhat, hogy a kitűzött célt nem sikerül rögtön elérni, épp ezért a szakmai tudáson kívül jó adag optimizmusra, kitartásra is szükség van. Mihajlovits Róbert néhány éve a luxembourgi világbajnokságon, illetve a stuttgarti cukrászati olimpián bronzérmet nyert el, s alig tért vissza Szolnokról, máris újabb erőpróbára készül: részt kíván venni a 2025-ös VB-n.
– A tortáktól kezdve a bonbonokon át a tányérdesszertig hihetetlenül gazdag lehetőséget kínál a tervezésre, fejlődésre a szakmánk – mondta. – A rendelkezésre álló alapanyagok, színek, formák látványos alkotásokat elkészítését teszik lehetővé.