Változások

2024.04.10. 13:55

Ha négyig dübörög a buli, hat szabályt be kell tartani

Több szabályt is be kell tartaniuk a siófoki üzleteknek az idei nyártól, ha éjfél és hajnali négy óra között is nyitva szeretnének tartani. Az új rendelet, melynek célja, hogy rend, tisztaság és nagyobb közbiztonság legyen a Petőfi sétányon, május 2-án lép hatályba. Az üzletek azonban hatvan nap türelmi időt kaptak.

Marosi Gábor

Fotó: Németh András

Italosüvegekkel, műanyag poharakkal, csikkekkel, szeméthegyekkel van tele a kisgyermekes családok kedvenc sétálóhelye, a Jókai park a nyári szezon szinte minden napján. A probléma évek óta zavarja a helyieket és a Siófokra kirándulókat. A rendetlenség mellett az éjszakai hanghatások is sokak nyugalmát zavarták az elmúlt években, melyet a rendőrségnek és a polgármesteri hivatalnak is többször jeleztek. Emiatt is döntött úgy a siófoki képviselő-testület, hogy az idei évtől új szabályokat vezetnek be. A rendelet az Indóház utca–Kinizsi utca–Sió csatorna és a Balaton által körülhatárolt területen található üzletekre és azok üzemeltetőire terjed ki. 

Szükség lesz legalább egy illemhelyre

Mihalovics Dóra, a siófoki önkormányzat irodavezetője megkeresésünkre azt közölte, akik éjfél és hajnali négy óra között is nyitva szeretnének lenni, azoknak hat alapvető szabályt kell betartaniuk. A zenét szolgáltató berendezésbe muszáj úgynevezett limitert beépíteni, hogy a zajkibocsátási határértéket ne lépjék át. Szükség lesz legalább egy illemhelyre. A száz négyzetméter alapterületnél kisebb szeszes italt kimérő, árusító vendéglátó üzletnek legalább egy, a száz négyzetméter felettinek legalább kettő biztonsági őrt kell alkalmaznia. Italt az egyszer használatos poharak helyett többször használatos, úgynevezett repoharakban lehet eladni. Tilos a közterületről látható erotikus táncos tevékenység a vendéglátó egységekben. Az üzlet előtt található magán- vagy önkormányzati tulajdonban lévő járdaszakaszt pedig naponta legalább egyszer magasnyomású takarítógéppel le kell mosni. 
Mihalovics Dóra hozzátette azt is, hogy a rendelet hatálya alá tartozó terület leghosszabb része, a Petőfi sétány 500 méteres „bulinegyed” szakasza. Ott a nyilvántartásba vett vendéglátóhelyek száma a tavaly nyári adatok alapján hatvanhat. 
 

Asztalhoz ülnek még a nyári szezon előtt az érintettek

Az üzleteket folyamatosan ellenőrzik majd a siófoki polgármesteri hivatal köztisztviselői. Akik nem tartják be az új rendelkezést, azoktól a polgármester visszavonhatja az éjszakai nyitvatartási engedélyt. A Petőfi sétányon működő egyik üzlet tulajdonosa az új rendelettel kapcsolatban elmondta, régóta tervezte a város ezt a szabályozást, melyet nem tart lehetetlennek betartani, azonban vannak érthetetlen pontjai. A vállalkozó kiemelte, jelentősen megnövelné a költségeit, ha éttermenként biztonsági őröket kellene alkalmaznia. Többször használatos repohárban nem szeretné kiszolgálni a vendégeit, a közterületet korábban is takarították, a keverőpultban pedig már van beépített limiterük. A férfi hozzátette, az új rendelet miatt április 15-én egyeztetést tartanak a vállalkozók az önkormányzattal. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában