Segítség

2024.04.21. 19:50

Ingyencsibe kapirgál a rászorulók udvarán

Negyven hátrányos helyzetű család kapott előnevelt csirkéket Hencsén. Korábban vetőmaghoz és gyümölcsfacsemetékhez segítette hozzá a rászorulókat a helyi roma önkormányzat.

Varga László

Több mint hárommillió forintos támogatást kapott a hencsei kisebbségi önkormányzat a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) Családi Portaprogram – Szociális Földprogram pályázatán, ebből vásárolták azt a hatszáz előnevelt csirkét is, amit most szétosztottak a rászoruló családok között. 

Bogdán Renáta, a hencsei roma önkormányzat elnöke elmondta: arra törekednek, hogy ismét elterjedjen a faluban a háztáji gazdálkodás, visszataláljanak az itt élők a hagyományos paraszti szemlélethez és amit csak lehet, maguk állítsanak elő. Ezt a célt szolgálja a most lezajlott csibeprogram és a korábbi gyümölcsfacsemete- és vetőmagosztás is. 

– 15-15 csirkét kaptak a családok, akik vállalták a felnevelésüket – mondta Bogdán Renáta. – A támogatás ösztönzi a falusiakat, hogy visszataláljanak a klasszikus vidéki életformához, másfelől hatalmas segítséget is jelent a csekély jövedelmű emberek számára. Az elnyert több mint hárommillió forintot konyhakertek megműveléséhez, a kisállattartási gyakorlat megerősítéséhez és az önellátás alapjainak megszilárdításához lehet felhasználni. 

Bernáth Zoltánék már korábban is részt vettek hasonló programban és elmondásuk szerint nagy öröm volt számukra, hogy ismét bekerültek a kiválasztottak közé. – Mindketten rokkantnyugdíjasok vagyunk és kevés jövedelemből kell megélnünk, így minden segítség jól jön – mondta Bernáthné. 

Kígyósi Gáborné tíz éve özvegy, ő először kapott támogatást. – Mivel még nem értem el a tényleges nyugdíjkorhatárt, így özvegyi nyugdíjra sem vagyok jogosult, emiatt is jól jött ez a segítség – mondta. 
Az, hogy mindez megvalósulhatott, a helyi Jobb Jövőért Egyesület, Fehér Sándor Roland pályázatíró és Bogdán Renáta érdeme – mondták el a helybeliek. – Nekik volt köszönhető ezúttal is a siker. A roma elnök asszonyt nem ok nélkül fogadták soraikba nemrég a Főnix nagyasszonyok, akik között csak a legkiválóbbaknak van hely…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában