Mentőket dolgoztat a front

2024.04.04. 13:54

A túl sok sonka helyett a nyárias meleg adott munkát az orvosoknak

Bőven akadt munkájuk az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak a húsvéti hétvégén. A hirtelen jött, már-már nyárias meleg a krónikus betegek szervezetét viselte meg a legjobban.

Marosi Gábor

Az ünnepi hétvégén, nagypéntektől húsvéthétfőig naponta 100-130 esetben riasztották a mentőket Somogyban. Csak Kaposváron átlagosan tizennyolc alkalommal kérték a segítségüket. Drávavölgyi-Katz Judit mentőtiszt, az Országos Mentőszolgálat dél-dunántúli régiójának kommunikációs munkatársa lapunknak elmondta, a nyárias meleg időjárás a kirándulóknak és a szabadtéri programoknak biztosan kedvezett, a krónikus betegek szervezetét azonban megviselte. Az ellátás szempontjából a szombati nap számított a legmozgalmasabbnak. Gyakoriak voltak a mellkasi fájdalmak, vérnyomás-ingadozások és közúti balesetek. 

Drávavölgyi-Katz Judit hozzátette, a somogyi orvosi ügyeleteket is sokan keresték fel az elmúlt napokban személyesen, és telefonon is többen kértek tanácsot. Naponta átlagosan 200-300 esetben segítettek az ügyelet munkatársai. A panaszok között főként felső légúti megbetegedések, torokfájdalom, hányás, hasmenés, fejfájás, szédülés, kisebb háztartási balesetek szerepeltek. 

A kaposvári háziorvosi rendelőkben is megnőtt a forgalom az ünnepek után. Hajdu Xénia felnőttháziorvos megkeresésünkre elmondta, sok ember szervezetét viselte meg a szokatlanul meleg idő. A legtöbben fáradtságra, nehéz légzésre panaszkodtak, de magas vérnyomással, légúti panaszokkal, influenzaszerű tünetekkel is orvoshoz fordultak. Hajdu Xénia hozzátette, meglepően olyan beteggel nem találkozott, aki a húsvéti ünnepek alatt túlette magát. 

Dús István kiskorpádi háziorvosnál is nagy volt a forgalom az elmúlt napokban. Az orvos Kiskorpád mellett, Gigében és Rinyakovácsiban is rendelt. A három településen átlagosan hatvan beteg szokott megfordulni naponta, az ünnepek után azonban több mint százan keresték fel. Dús István hozzátette, fizikai kimerültség, felső légúti panaszok és fülfájás miatt kérték a segítségét. 
 

Százéves rekord dőlt meg márciusban 


A HungaroMet mérései alapján a márciusi középhőmérséklet országos átlagban 9,5 fok volt, ami 3,7 fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti átlagot. A március végi néhány napos nyárias időjárás egy fokkal emelte meg a hónap középhőmérsékletét. Ez azt is jelentette, hogy 0,4 fokkal meghaladta a 2014-es márciusi értéket, mellyel a legenyhébb március lett 1901 óta. Március 31-én a napi középhőmérséklet országos átlaga meghaladta a 18 fokot, ami június elejinek számít. Korábban ilyen magas országos napi átlag a 20. század eleje óta nem fordult elő hazánkban márciusban. A csapadék azonban kevés volt az elmúlt hónapban. Az ország legnagyobb részén kifejezetten száraz volt az idő. Átlagosan 23,9 milliméter csapadék hullott, ami 30 százalékkal elmaradt a szokásostól. 

Fotóill.: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában