Jegyzet

2024.04.07. 02:00

Ovisként a neten

Már nem csak a modern technikától idegenkedő idősebbeket támadják sikerrel az egyre profibb online csalók. Az áldozatok között mostanra megtalálható az összes korosztály, és minden technikai pallérozottsággal felvértezettnek gondolt internethasználó is.

Barkóczy László

Évek óta hajtogatom, hogy hiába vesznek bennünket körbe minket minden irányból az újabbnál újabb kütyük, mégis olyanok vagyunk a digitális térben, mint az óvodások a játszótéren, akiket magukra hagyott az anyjuk. Szentül hisszük: biztonságban vagyunk, aztán amikor kiderül, ez nincs így, sőt lassan iparág szerveződik a naivitásunkra, akkor persze menten eltörik a mécses. Elismerem, nincs könnyű dolga annak, aki meg akarja védeni adatait. 

Legyünk bizalmatlanok, hogy minél később legyünk áldozatok

Mert a csalók egyre felkészültebbek és megtévesztőbbek, így már csak a középsúlyos bizalomhiányban szenvedők állhatnak ellen ideig-óráig. Meg aztán hiába minden, ha féltve őrzött, lefekvés előtt hosszan magolt 64 karakteres jelszavunkat az egyik szeretett alkalmazásunk vagy applikációnk szivárogtatja ki. Aztán mire észbe kapunk, jó esetben csak az derül ki, hogy mit ettünk tegnap, de ha nincs szerencsénk, az is, mennyi pénzünk van, és azt hogyan lehet a beleegyezésünk nélkül elvinni. 
A városiasodás következtében egyre jobban elidegenedtünk egymástól az elmúlt évtizedekben. Most előnyünkre fordíthatjuk ezt. Legyünk bizalmatlanok az online térben, és talán később leszünk áldozatok. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában