Cukiságok

2024.04.13. 08:54

Pihenteti az ember lelkét az alpakákkal eltöltött idő

Három alpaka büszke tulajdonosa pár hónapja a kaposvári Horváth Alexandra, aki németországi tartózkodása alatt ismerkedett meg a különleges állatokkal. Megszerezte az úgynevezett alpaka-jogosítványt is, és céljai közt szerepel, hogy Somogyban egyre többen megismerjék a ritka és szeretetre méltó alpakákat.

Andricz Gabriella

Fotó: MW

Maci, Felhőcske és Napocska, a nyolchónapos alpakakölykök nemrég a kaposvári S parkban mutatkoztak be a kaposvári közönségnek, ahol a gyerekek szinte megrohamozták őket. Gazdájuk, Horváth Alexandra elárulta, hogy az állatok közelsége rendkívül jó hatással van az emberekre, ezért is foglalkozik velük. 

Az alpakák nem szeretik a magányt, de az ember is szívesen van a közelükben

– Bemutatkozásunkon egy autista gyermek is vendégünk volt, akire rendkívül pozitív hatást gyakorolt az alpakákkal való találkozás – mondta el Alexandra, aki tizenöt évig Németországban élt, és magával ragadta az alpakák világa. – Még soha nem simogatott ilyen állatokat, azóta viszont folyamatosan keresi a társaságukat. Nem véletlen, hisz az alpaka megjelenése és természete miatt is alkalmas erre a célra. Amikor együtt vannak vele jelentős a figyelem, a gondolkodás és a motiváció fejlődése, az önbizalom erősödése, a depresszív, szorongó érzések csökkenése, az életöröm érzésének növekedése. Rendkívül szelíd és szerethető állatokról van szó, így ha hosszabb ideig a társaságukban vagyunk, az kifejezetten lélekpihentető
Horváth Alexandra azt mondja, pár hónapja költöztek vissza Magyarországra, és a céljai közt szerepel egy farm kialakítása. – Jelenleg három nyolchónapos kölyökkel foglalkozunk, akiknek remélhetőleg akár még huszonöt évig is gazdái lehetünk – tette hozzá Horváth Alexandra. – Az alpaka Dél-Amerikában őshonos állat, de az Alpokban is rengeteg él belőlük. Táplálkozás szempontjából nem túl igényesek, elsősorban a cinkben és szelénben gazdag táp­anyagot kedvelik. 
Alexandra szerint most küzdenek ők is a korán jött meleggel. – Várjuk a birkanyíró mestert – tette hozzá –, és már felvettem a kapcsolatot olyan mesterekkel is, akik a rendkívül puha és finom gyapjú feldolgozásában is segítenek majd. 

Egy különleges farmot hoznának létre külföldi mintára

– Egy olyan farmot szeretnék létrehozni, amely nem egyszerűen állatsimogató, annál sokkal több – mondta Horváth Alexandra. – Ugyanis az állatok nem szeretik a magányt, nagyon könnyű megfogni, simogatni őket. Ezért kisebb családok, céges társaságok is eltölthetnek néhány órát a társaságukban, de az is nagyon gyakori, hogy például esküvői fotózás helyszíneként választják a farmot, vagy családi összejövetelek helyszíneként. Ugyanakkor az alpakasétáltatás, az állattal való túrázás is jellemző, többek közt ezt szeretném én is itthon megvalósítani külföldi mintára. Egyelőre szüleim birtokán laknak az állatok, akiknek a négyéves kisfiam adott nevet, és aki a gondozásukban is kiveszi a részét, hisz elsősorban az volt a célunk, amikor hazaköltöztünk, hogy egy természetközeli helyen éljünk kedvenceinkkel. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában