Vérszívók

2024.04.10. 09:06

Új ázsiai fajok hosszabbítják meg hazánkban a szúnyogszezont

A korábbi évekhez képest teljesen átalakult a szúnyogszezon hazánkban. Sokkal korábban, már februárban találkozhattunk szúnyogokkal. A vérszívók egészen október végéig velünk maradnak.

Góz Lilla

Fotó: Czerkl Gábor

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) egyik kutatócsoportja másfél évtizede követi nyomon a hazai csípőszúnyogok helyzetét, terjedését és az általuk hordozott betegségeket. Az enyhe tél, valamint az új, ázsiai eredetű fajok megtelepedése a vizsgálatok alapján hosszú távon átrendezheti a már megszokott szúnyogszezont. A labor kutatóit is meglepetésként érte, hogy városi területeken a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog kikelése már februárban megfigyelhető volt. 

Van mit vizsgálniuk a kutatóknak, inváziós fajok jelentek meg

A Virológiai Nemzeti Laboratórium közösségi tudományra építő programjai (Mosquito Alert applikáció, Pécsi Szúnyog), valamint terepi kutatásaik azt mutatják, hogy az inváziós fajok közül a japán bozótszúnyog és koreai szúnyog már a tavasz beköszöntét megelőzően aktív, ezzel előrébb hozva a „megszokott” szezont. Az ázsiai tigrisszúnyog meghosszabbítja a szúnyogszezont, egészen október végéig találkozhatunk a mindennapjainkat rendkívül megnehezítő fajjal. 
A lakosság rendkívül értékes adatokhoz juttathatja a kutatókat a közösségi tudományos programokban való részvétellel és a telefonos applikáció használatával. A tudatos kertrendezéssel, a szúnyogbölcsők felszámolásával megelőzhető a szúnyogok inváziója. A kutatócsoport a Pécsi Szúnyog közösségi oldalon számos ismeretterjesztő anyaggal, hasznos tanácsokkal segíti a szúnyogok elleni hatékony védekezést. A jelenleg országosan alkalmazott kémiai ködöléses módszer alkalmatlan az inváziós fajok kezelésére, és komoly ökológiai veszteséggel is jár, melynek felméréséhez most a lakosság segítségét kérik a kutatók a Rovar Piknik elnevezésű programban való részvételükkel. 

Elég egy elhanyagolt kert a szomszédban

Érdekesség, hogy az enyhe tél önmagában nagy segítség az inváziós szúnyogok túléléséhez, ám az ember által létrehozott lehetőségeket – pl. nehezékként hátrahagyott gumiabroncs, melyben áll az esővíz – is kihasználják ezek a fajok. Több hazai üvegház, áruházi dísznövényosztály és hasonló temperált környezet is az inváziós szúnyogok kedvelt telelőhelye. A szúnyogok elleni védekezés egészen egyszerű, azonban komoly társadalmi figyelemre van szükség, hiszen egyetlen elhanyagolt kertben több ezer kikelő csípőszúnyog keserítheti meg egy egész környék mindennapjait. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában