Eddig tizennégyen adtak be kérvényt kiülőépítésre

2024.04.10. 11:25

Teraszokat nyitogat az áprilisi kora nyár

A jó idő beköszöntével birtokba vették a teraszépítők a kaposvári közterületeket.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

A vendéglátóegységek egy része télen is meghagyja teraszát, mások viszont tavasszal építik újra, mert úgy számolnak, olcsóbb lebontani és újraépíteni még akkor is, ha szezonon kívül csak félárat kell fizetni érte. Nagy volt a sürgés-forgás kedden délelőtt a Kapos Hotel előtt. 

Fotó: Lang Róbert

Ezúttal a pincérek nem felszolgáltak, hanem a műszaki dolgozókkal közösen építették a százkilencvenöt négyzetméteres teraszt. Kávéházuk előtt télen is volt kiülő, de az étterem előttit mindig tavasszal építik újra. – Április elsejétől október elsejéig kérünk minden évben engedélyt, és azt tapasztaljuk, hogy hiába szeles az első két hétben még az idő, sok vendégünk mégis szívesen ül ki már tavasszal a teraszra – mondta el Gergely Ica, a Kapos Hotel marketingvezetője. Hozzátette: korábban a főépítész engedélyezte számukra, hogy milyen padozatot, oszlopokat, ponyvákat használhatnak és milyen színek dominálhatnak a ponyván. Mint mondta, éves szinten a csaknem kétszáz négyzetméteres teraszért kétmillió forintot fizetnek. 

A nagyobb alapterületű teraszokat jobban megéri télre lebontani, majd tavasszal újra felépíteni

– Éttermünk vendégbefogadó kapacitása a terasszal megnő, plusz tizennégy asztalnál tudjuk fogadni a vendégeket – mondta el érdeklődésünkre Gergely Ica. Megjegyezte: május harmadikán-negyedikén nagy forgalomra számítanak. Már tavaly év végén lefoglalták az asztalokat a ballagási családi ebédekre. Kiemelte: az idei évben szerencsésen alakul, hogy Kaposváron pénteken és szombaton is lesznek ballagások az iskolákban, így megoszlik a két nap alatt a forgalom. 

Vannak új belépők az üzemeltetők közt

Bérdi Dániel március 15-én nyitotta meg vendéglátóegységét Kaposváron. – Szerettünk volna egy olyan büfét nyitni, ahol a vendégek az egyéb ételek és italok mellett saját borainkat is kóstolhatják – mondta el a kaposvári borász, aki életében először nyitott vendéglátóegységet. Elmesélte azt is, hogy nagyszülei a hatvanas évektől foglalkoztak borkészítéssel, és már egész kisgyerekként járt velük a birtokra. A jövőben a hét minden napján szeretnének nyitva lenni, és a jó időben természetesen teraszt is berendeztek büféjüknél. – A kirakott asztalok és székek után fizetünk területfoglalási díjat, de reményeink szerint megéri majd a befektetés – tette hozzá Bérdi Dániel


Zónánként változik a területfoglalási díj

Kaposvölgyi Lívia, az önkormányzat vagyongazdálkodási irodavezetője elmondta: negyvenegy vendéglátóegységgel vannak kapcsolatban, akik teraszokat is üzemeltetnek. Eddig tizennégyüknek van élő szerződése az önkormányzattal. – Március 15-től október 31-éig a történelmi belvárosban, az egyes zónában 1145 forintot kell fizetni négyzetméterenként havonta, de például a négyes övezetben, a Desedán a díj 455 forint – tette hozzá Kaposvölgyi Lívia. – November elseje és március 14-e között a bérleti díj felét kell fizetni. A közterület-felügyelők ellenőrzik a teraszokat, és ahhoz, hogy ezeket megépíthessék, szükség van a főépítész engedélyére. Ő szabja meg minden szezonban, hogy milyen konstrukciókat lehet megvalósítani. 

Fotó: Lang Róbert

Palkó Sándor László: Kávé

Ültem egy sarokban,
Emberek vártam magamban,
Zajos forgatagban,
Asztalcsere egyhuzamban.

Ki miért jön ide máma,
Mindennapi kávéját imádva,
Elméket felemeli ivásra,
Élvezete életre áltat.

Újságos álmok,
Családi hírláncok,
Ismerősök, kávébarátok,
Asztalközelségben álltok.

Mindennapi beszélgetésre,
Kávét vártok, süteményt rágtok,
Kibeszéltek minden átkot,
Teraszra, tavaszra vágytok.

Kávégép mögött ti kik álltok,
Tiétek minden, ez ti világtok,
Kávézaj, s isteni illat,
Levegőben telik ez mindennap.

Napsütésben állnak-ülnek emberek,
Jönnek-mennek és némán látnak,
Beültünk családostól reggelente, már ma,
Jöjjön mielőbb napsütésnek árja.

Találkozni minden okból,
Mámoros illatok közt gondolat landol,
Világ ital mindenfelé,
Ki mindenkinek kéne.

Végül a központban mi van,
Színe fekete, íze fanyar,
Zamata, mint Karma, felfal,
Pillanatot adományoz és meghagy.

Tiszteld az illatot, s ízet
Ki csinálta, s ízlett,
Mosolyogj az létre,
Szebb napod, elérted.

Hidd, hát kávébarátom,
mert nem ez a lényeg.
Csodálatos körítése a létnek,
értéket ad a beszélgetésnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában