Többen mennek perre

2024.04.18. 11:30

Nincs már annyi fellebbezés a somogyi bíróságokon

Időszerűség, szakmaiság, és kiegyensúlyozott ítélkezés jellemezte a Kaposvári Törvényszék 2023-as munkáját – hangzott el a keddi összbírói értekezlet előtt tartott évértékelőn.

Kovács Gábor László

Országosan alacsony, de érezhető emelkedés (2,4 százalék) volt tapasztalható tavaly az érkező ügyek számában, ezt a trendet a Kaposvári Törvényszék is követte, ahol 1,8 százalékkal több ügy érkezett, összesen 32 987. Főként a polgári peres ügyek száma nőtt. A befejezett ügyek száma meghaladta az érkezettekét, vagyis az ügyhátralék csökkent, 2023-ban az előző évhez képest 4 százalékkal. Egy központi intézkedés hatására 2020 óta országosan megfeleződött a két éven túli peres ügyek száma – mondta Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Tavaly a Kaposvári Törvényszéken 85 ilyen két éven túli ügy volt folyamatban, míg 2020-ban 120. Öt éven túli per csak három maradt Somogyban. 
Kevesebb első fokú ítéletet fellebbeztek meg a jogkeresők, számolt be róla Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke. A polgári-gazdasági ügyszakban a vármegye járásbíróságainak ítéletei ellen 93 százalékban nem éltek jogorvoslattal. A fellebbezések után 100 ítéletből a somogyi járásbíróságok polgári ügyszakában 4 változik, a büntetőnél 23-24, míg a törvényszéki polgári peres ügyekből 7, és a törvényszéki büntetőügyekből 12. 
A törvényszéken 322 millió forint értékben végeztek felújításokat. Somogyban 9 távmeghallgatásra alkalmas tárgyalóterem van, ebből Kaposváron négy, Barcson, Fonyódon, Marcaliban, Siófokon, Nagyatádon egy-egy. Tavaly 1087 távmeghallgatást tartottak. A tavalyi a nyugodt ítélkezés éve volt, de némely területen emelkedéssel, mert a járásbíróságokon a gazdasági perek aránya 29 százalékkal lett több, és a szabálysértési perek, a bírósági végrehajtási ügyek száma is jelentősen nőtt. A somogyi bíróságok munkaterhei felette vannak az országosnak, a másodfokú büntetőszakban az egy tárgyalótanácsra jutó érkezés az országos átlag 167 százaléka, igaz, hogy egy hónapra vetítve a legtöbb ügyet is fejezik be az országban.

Egyre több igazságügyi alkalmazott vált pályát 

Tavaly Somogyban egy bíró vonult nyugdíjba, és négy új bírót neveztek ki. Kostyák Krisztina lett a Marcali Járásbíróság új elnöke. Egy év alatt 28 igazságügyi alkalmazott szüntette meg a jogviszonyát, ez a fluktuáció országosan jellemző, mert nem áll arányban a felelősségteljes munkával a jövedelmük, és ez egy olyan jelenség, amelyre figyelni kell, mondta Hajnal Éva. A kiadások nőttek: a szakértői költségek az előző évhez képest 60 százalékkal, a tolmácsok díja 63 százalékkal, a tanúk díjazása 37 százalékkal lett magasabb. Tavaly a törvényszéken 103 millió forintot fizettek a szakértőknek. Elhangzott: a Bajor Közszolgálati Egyetemmel kötött megállapodás keretében igazságügyi ügyintézők képzésében gyakorlati oktatást nyújtanak Kaposváron. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában